AIVD: ‘Geen aanwijzingen voor aftappen KPN door Duitse BND’

De AIVD heeft geen aanwijzigingen gevonden dat de Duitse inlichtingendienst BND verbindingen van KPN heeft afgetapt. Dit blijkt uit een brief die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft verstuurd aan de Tweede Kamer. Wel meldt Plasterk dat het ook niet volledig kan worden uitgesloten dat de verbindingen wel zijn afgetapt.

De Oostenrijkse parlementariër Pilz meldde in mei van dit jaar dat de BND verbindingen van KPN zou hebben afgetapt. De data die hiermee werd verzameld zou vervolgens zijn doorgespeeld aan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Pilz baseert zich hierbij op:

  • een e-mailbericht van 3 februari tussen medewerkers van de BND en Deutsche Telecom waarover wordt gesproken over via Frankfurt lopende transitverbindingen tussen Luxemburg en Wenen, Moskou, Ankara en Praag.
  • Een document met een lijst transitkabels die via Frankfurt lopen, wat volgens Pilz blijkt een prioriteitenlijst van de NSA is.
  • Een overeenkomst tussen de BND en Deutsche Telekom van 1 maart 2004
  • Verslagen van getuigenverhoren in de parlementaire enquêtecommissie ‘NSA-Untersuchungsausschusses’ in Duitsland.

Onderzoek

De AIVD heeft naar aanleiding van deze berichten onderzocht of er grond is om aan te nemen dat Nederland, Nederlandse bedrijven of Nederlandse burgers doelwit zijn of zijn geweest van de activiteiten van de BND of NSA. Ook is onderzocht of deze diensten inbreuk hebben gepleegd op het recht van bescherming van de persoonlijke levenssfeer van Nederlandse burgers. Hiervoor zijn onder andere gesprekken gevoerd met de Oostenrijkse parlementariër Pilz en de Duitse autoriteiten. Daarnaast heeft de AIVD ‘intensief contact’ gehad met KPN over het door het bedrijf uitgevoerde onderzoek.

In dit eigen onderzoek van KPN concludeert het bedrijf dat niet met zekerheid is te stellen of zijn netwerk inderdaad is afgetapt. De benamingen en nummers van kabels die in het rapport van Pilz worden genoemd zouden niet overeenkomen met de benummering die KPN intern hanteert. Minister Plasterk meldt nu dus dat ook de AIVD geen informatie heeft aangetroffen waaruit geconcludeerd kan worden dat ‘ongeoorloofde praktijken hebben plaatsgevonden’ gericht tegen Nederland, Nederlandse bedrijven, Nederlandse burgers of Nederlandse belangen.

Meer over
Lees ook
Tweede Kamer uit zorgen over uitbesteden communicatiediensten aan buitenlandse partijen

Tweede Kamer uit zorgen over uitbesteden communicatiediensten aan buitenlandse partijen

De Tweede Kamer is bezorgd over het uitbesteden van cruciale communicatiediensten van de overheid aan buitenlandse providers. Kamerleden vrezen dat gevoelige overheidsdiensten hierdoor afgeluisterd kunnen worden door buitenlandse inlichtingendiensten. Meerdere Tweede Kamerleden uiten hun zorgen tegenover De Telegraaf. Het kabinet neemt nog dit ja1

NSA-medewerker officieel aangeklaagd voor datadiefstal bij NSA

NSA-medewerker officieel aangeklaagd voor datadiefstal bij NSA

Een voormalig medewerker van Booz Allen Hamilton is officieel aangeklaagd wegens datadiefstal. Bij de man werd eerder 50 terabyte aan geheime documenten die zouden zijn gestolen van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA aangetroffen. Dit meldt CNN. De verdachte was net als klokkenluider Edward Snowden werkzaam voor consultancy firma Booz Allen Ha1

E-mailaccounts van ECB-directeur Draghi en Italiaanse premier Renzi gekraakt

E-mailaccounts van ECB-directeur Draghi en Italiaanse premier Renzi gekraakt

Een Italiaanse broer en zus zijn gearresteerd op verdenking van het hacken van e-mailaccounts van duizenden personen. Het tweetal zou onder andere hebben ingebroken op e-mailaccounts van de directeur van de Europese Bank Mario Draghi en de voormalig Italiaanse premier Matteo Renzi. Dit meldt onder andere persbureau Reuters. Het tweetal zou met beh1