Rechter: ‘NSA mag metadata van telefoongesprekken verzamelen’

spionage

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA mag metadata van telefoongesprekken blijven verzamelen. Dit heeft het Amerikaanse United States Court of Appeals in Columbia bepaald.

Eerder werd het verzamelen van de data door een rechter in december 2013 als illegaal bestempeld nadat privacyorganisaties een rechtszaak hadden aangespannen. Dit deden de partijen naar aanleiding van de onthullingen door NSA-klokkenluider Edward Snowden. Nu oordeelt een hogere rechtbank dus dat het verzamelen van metadata van telefoongesprekken wel degelijk is toegestaan.

Ook als de rechter anders had geoordeeld had de NSA zijn praktijken overigens kunnen voortzetten. Het Amerikaanse Senaat nam in juni een wet aan waarmee de NSA onder aangepaste wetgeving tot 2019 toestemming krijgt de metadata te verzamelen. De belangrijkste wijziging in deze wet ten opzichte van zijn voorloper is het feit dat data voortaan moet worden opgeslagen bij telecomproviders, en niet langer bij de NSA. De NSA kan deze data vervolgens opvragen bij providers.

Meer over
Lees ook
Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers

Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers

Smishing is een lastig probleem; vervalste berichten zijn vaak niet te onderscheiden van echte updates en meldingen. Maar een oplossing hiervoor vinden is essentieel om het vertrouwen in mobiele communicatie te behouden."

Banken en telecomoperatoren lanceren digitale identiteit voor Belgen

Banken en telecomoperatoren lanceren digitale identiteit voor Belgen

Belgische banken en telecomoperatoren lanceren itsme. Deze digitale identiteit moet voor Belgen alle wachtwoorden op internet gaan vervangen, ongeacht het soort website waar wordt ingelogd. itsme is een samenwerking tussen vier grote banken en drie grote mobiele netwerkoperators in België, die hun krachten hebben gebundeld in Belgian Mobile ID. H1

Duitse rechter: 'Bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens is in strijd met de Europese wet'

Duitse rechter: 'Bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens is in strijd met de Europese wet'

Een bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens is in strijd met de Europese wet. Dit oordeelt een Duitse rechter in een rechtszaak aangespannen door de Duitse ISP SpaceNet. De nieuwe bewaarplicht had op 1 juli in Duitsland van kracht moeten worden. De wet verplicht ISP’s verkeersgegevens zoals metadata van gevoerde gesprekken op te slaan voor1