Tele2: ‘Uitbreiding aftapbevoegdheden van inlichtingendiensten is onuitvoerbaar’

Cyberspionage (bron: FreeImages.com/St. Mattox)

Het wetsvoorstel voor de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, die de aftapbevoegdheden van inlichtingendiensten fors uitbreidt, is in de praktijk onuitvoerbaar. Dit stelt Tele2. Daarnaast waarschuwt de telecom- en internetaanbieder dat Nederland door de nieuwe wet niet langer een aantrekkelijk digitale vestigingsplaats zal zijn voor het bedrijfsleven.

Tele2 laat zich in een officiële reactie zeer kritisch uit over de plannen van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. “Organisaties zijn verplicht toegang te geven tot en/of kopieën te maken van gegevensbestanden, zelfs als deze zich in het buitenland bevinden. Voor Tele2 is het onmogelijk dat zij hier aan kan, mag en zal meewerken, aangezien een deel van onze infrastructuur en systemen in andere EU-landen staan”, schrijft Tele2 in de consultatie.

Kip met gouden eieren slachten

Tele2 stelt dat inlichtingen- en veiligheidsdiensten met de nieuwe wet de ‘kip met gouden eieren’ slacht. Hiermee doelt het bedrijf op de randvoorwaarden die maken dat klant- en bedrijfsgegevens die in Nederland staan opgeslagen voorheen als veilig mochten worden verondersteld. Dit heeft van Nederland lange tijd een aantrekkelijke digitale vestigingsplaats gemaakt. Door zichzelf vrijwel onbeperkte toegang tot communicatie en databases zorgen veiligheidsdiensten er volgens Tele2 voor dat het klimaat voor bedrijven om zich in Nederland te vestigen vanuit een financieel, privacy en beveiligingsperspectief onhoudbaar wordt.

Volgens de wet moet iedere aanbieder van communicatiediensten zijn databases doorzoekbaar en het netwerk aftapbaar maken. De kosten die hiervoor gemaakt moeten worden komen voor rekening van het bedrijf. Tele2 vraagt zich daarom hardop af of buitenlandse bedrijven in de wetenschap dat zij ‘onevenredig veel tijd, geld en energie zullen moeten spenderen om de gewenste doorzoekbaarheid en aftapbaarheid te realiseren’ Nederland nog als aantrekkelijk vestigingsland zullen beschouwen. Ditzelfde geldt ook voor klanten van deze bedrijven, die data en diensten zullen verplaatsen naar het buitenland.

Reikwijdte van de (bulk)interceptie

Tele2 waarschuwt ook voor de reikwijdte van de nieuwe wet. “Er zal geen enkel onderdeel van de Nederlandse maatschappij zijn, dat niet onder de reikwijdte van de (bulk)interceptie Inlichtingen- en veiligheidsdiensten zal vallen. De wet ademt de sfeer uit dat het verkrijgen van bulkgegevens een doel op zich is, waarbij het beschikken over en het inzage hebben in volledig buiten de feitelijke eigenaar van de gegevens om plaats vindt. De effectiviteit en daarmee subsidiariteit
en proportionaliteit zijn gemakshalve buiten beschouwing gelaten”, aldus de provider.

“Nederlandse Inlichtingen- en veiligheidsdiensten krijgen de mogelijkheid om bevriende Buitenlandse inlichtingendiensten vrijelijk te voorzien van informatie (waaronder verkeers- en verbruiksgegevens van individuele klanten) zonder enige vorm van toezicht.”

Toegang tot alle communicatie van iedereen

Tele2 concludeert dat de inlichtingendiensten in Nederland toegang willen tot alle communicatie van iedere burger en ondernemer. “Het concept maakt vooral duidelijkheid dat (rechts)begrippen als proportionaliteit en doelmatigheid niet ten grondslag liggen aan de voorgenomen wijziging van de Wet op de inlichtingen-en veiligheidsdiensten. Het wordt duidelijk dat de diensten toegang willen tot alle communicatie, van iedereen, zonder dat zij de benodigde investeringen in tijd en geld willen dragen”, schrijft het bedrijf.

De provider benadrukt in de brief wel van mening te zijn dat in specifieke situaties het voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten van belang kan zijn toegang te hebben tot communicatie om inlichtingen te kunnen vergaren. Het huidige wetsvoorstel is volgens Tele2 echter onuitvoerbaar voor een aanbieder. Tele2 stelt er dan ook vanuit te gaan dat de betrokken ministeries de structurele juridische en praktische problemen die nu in het wetsvoorstel zitten zullen adresseren en een gewijzigde versie nogmaals ter consultatie zullen aanbieden.

Volledige reactie

De volledige reactie van Tele2 is hier te lezen.

One Response to Tele2: ‘Uitbreiding aftapbevoegdheden van inlichtingendiensten is onuitvoerbaar’

 1. CDA-fractievoorzitter Buma wil bevoegdheden inlichtingendiensten uitbreiden

  23 november 2015
  Nieuws

  Inlichtingendiensten moeten meer bevoegdheden krijgen. Zo zouden de diensten onder andere meer mogelijkheden moeten krijgen om internetverbindingen af te tappen. Dit vindt Sybrand Buma, fractievoorzitter van het CDA.
  Buma deed zijn uitspraken zondag 22 november 2015 in WNL op Zondag. De bredere bevoegdheid van inlichtingendiensten is volgens Buma nodig om de veiligheid van Nederlanders te beschermen. Door internet nauwlettender in de gaten houden zouden terroristen sneller kunnen worden opgespoord.
  Gegevens afstaan voor bonuspunten
  Buma ging ook in op het privacyaspect dat hierbij komt kijken. De CDA-fractievoorzitter noemt de discussie die in Nederland wordt gevoerd over privacy en veiligheid ‘vreemd’. Buma trekt hierbij de vergelijking met de bonuskaart, en stelt dat we wel bereid zijn gegevens af te geven aan supermarkten voor bonuspunten, maar niet aan de staat voor onze veiligheid.
  In juli werden al plannen aangekondigd op de aftapbevoegdheid van inlichtingendiensten te verbreden. Het wetsvoorstel van minister Ronald Plasterk krijgt echter vanuit verschillende hoeken kritiek, waarbij onder andere de impact op de digitale sector, de internationale positie van Nederland als hosting- en infrastructuurland en het vertrouwen van consumenten als bezwaren worden genoemd.
  De uitspraken van Buma zijn hier terug te zien (vanaf 23:18)
  jQuery(document).load(function(){ stLight.options({publisher:”}); });emailprintvar dd_offset_from_content = 40;var dd_top_offset_from_content = 0;var dd_override_start_anchor_id = “”;var dd_override_top_offset = “”;Meer weten over dit onderwerp:8 juli 2015 Amerikaanse consumentenbond: ‘Google moet vergeetrecht ook in VS toepassen’12 mei 2015 College voor de Rechten van de Mens: Overheid moet meer aandacht besteden aan privacy’6 oktober 2014 Duitse en Amerikaanse inlichtingendienst tapten internetknooppunt in Frankfurt jarenlang af23 september 2014 Europol en European Banking Federation bestrijden samen cybercrime21 januari 2014 Metadata van telefoongesprekken blijkt eenvoudig te manipuleren10 februari 2015 VVD en PvdA steunen plan voor ongericht aftappen in Tweede Kamer

  aftappen, CDA, inlichtingendiensten, opsporingsinstanties, privacy, Sybrand Buma, WNL op Zondag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *