2.600 WordPress-sites verspreiden ransomware

Ruim 2.600 WordPress-sites zijn afgelopen weken door cybercriminelen gekraakt. De aanvallers hebben de sites voorzien van code waarmee wordt geprobeerd bezoekers te infecteren met ransomware.

Beveiligingsbedrijf Zscaler meldt dat WordPress-websites die op versie 4.2 van WordPress of ouder draaien kwetsbaar zijn. De ransomware wordt verspreidt via de Neutrino exploitkit, die via een iframe dat aan de website is toegevoegd wordt geladen op machines van slachtoffers. Alleen gebruikers van Internet Explorer krijgen dit iframe in de praktijk te zien.

Flash Player

De exploitkit zit verstopt in een kwaadaardig Flash-bestand, dat gebruik maakt van een kwetsbaarheid in oudere versies van Flash Player. Indien Flash Player niet op de machine geïnstalleerd is krijgen bezoekers een verouderde versie van de software aangeboden. Zodra deze is geïnstalleerd wordt de Neutrino exploitkit geladen.

Indien dit proces succesvol wordt afgerond wordt de computer geïnfecteerd met de Cryptowall ransomware. Deze malware versleutelt data van gebruikers, waarna de aanvallers losgeld eisen in ruil voor de encryptiesleutel.

Neutrino exploitkit

De Neutrino exploitkit dook in maart 2013 voor het eerst op en is sindsdien actief. Begin juli bleek de exploitkit misbruik te maken van het HackingTeam zero-day lek (CVE-2015-5119). De afgelopen tijd meldt Zscaler een forse toename van het gebruik van de exploitkit te zien, wat voornamelijk zou worden veroorzaakt door de grote hoeveelheid kwetsbare WordPress sites. Veel beheerders verzuimen hun website te updaten, waardoor de sites kwetsbaar blijven voor beveiligingsgaten die in nieuwere versies zijn gedicht.

Meer over
Lees ook
NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp biedt nieuwe mogelijkheden waarmee klanten hun data beter kunnen beschermen en herstellen tegen bedreigingen door ransomware. NetApp is één van de eerste die kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) direct in de primaire storage van bedrijven integreert en zo ransomware in real-time bestrijdt. De cyberresiliency-oplossingen v1

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

2023 kunnen we zien als een kantelpunt. Waar organisaties zich tot nu toe vooral hebben gericht op de preventie van cyberaanvallen, is bij velen nu het bewustzijn gegroeid dat dit niet meer voldoende is.