Stagiair van FireEye gearresteerd voor Dendroid-malware

Bij de arrestaties rond het offline halen van het Darkode hackersforum is een stagiair van het beveiligingsbedrijf FireEye opgepakt. De 20-jarige man wordt ervan verdacht de Dendroid-malware te hebben ontwikkeld, die het mogelijk maakt de controle over Android-apparaten over te nemen.

FireEye bevestigt tegenover CNN dat de stagiair is aangeklaagd door de Amerikaanse autoriteiten. Het bedrijf zegt verrast te zijn door de arrestatie. De man zou twee keer stage hebben gelopen bij het bedrijf, waar hij zich richten op Android malware. Zijn interesse in Android malware bleek in werkelijkheid dus een stuk verder te gaan.

De Dendroid-malware is te koop op ondergrondse fora voor 300 dollar. De malware maakt het mogelijk de controle over Android-apparaten over te nemen. Aanvallers kunnen onder andere de camera van toestellen bedienen, screenshots maken en gesprekken afluisteren. Daarnaast kunnen ook gegevens die op het apparaten zijn opgeslagen worden buitgemaakt.

Lees ook
Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.