Een volledige Nederlandse identiteit is te koop voor slechts 800 euro

hacker

Een volledige Nederlandse identiteit (zowel identiteitskaart, paspoort als rijbewijs) is te koop voor ongeveer 800 euro op ondergrondse internet marktplaatsen. Uitsluitend een paspoort is al te koop voor slechts 600 euro.

Dit blijkt uit onderzoek van Trend Micro, waarover het bedrijf in het Deep Web Report rapporteert. Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van de Trend Micro Deep Web Analyzer, een tool die kan doordringen tot het deel van het internet dat niet toegankelijk is via normale zoekmachines.

Nederlands paspoort 600 euro

Identiteitsbewijzen blijken regelmatig als bundels te worden aangeboden. Zo koop je een Nederlands paspoort en rijbewijs voor 700 euro en ben je voor 800 euro in het bezit van een complete identiteit bestaande uit een Nederlandse ID-kaart, paspoort en rijbewijs.

Uit het onderzoek van Trend Micro blijkt daarnaast dat cannabis het meest wordt verhandeld op de ondergrondse marktplaatsen. Farmaceutische producten zoals Ritalin en Xanax staan op de tweede plaats, gevolgd door hard drugs als MDMA, LSD en heroïne. Ook illegale videogames en online accounts zijn populaire handelswaren.

Russisch tweede taal

Opvallend is dat het Russisch, na het Engels, de meest gebruikte taal is op het Deep Web. Zaken als Bitcoins zullen er naar verwachting in de toekomst voor zorgen dat het Deep Web zich nog verder ontwikkelt en dat er steeds grotere marktplaatsen gaan ontstaan.