Artsen wisselen medische gegevens uit via WhatsApp

zorg

Artsen in Nederlandse ziekenhuizen wisselen medische gegevens uit via WhatsApp. Het gaat onder andere om foto’s van aandoeningen, die worden verstuurd om collega’s op afstand mee te kunnen laten kijken en om advies te vragen.

Dit melden medici uit verschillende Nederlandse ziekenhuizen aan NRC Q. Patiëntenfederatie NPCF herkent zich in het beeld en stelt ook zelf signalen te ontvangen over artsen die patiënteninformatie uitwisselen per WhatsApp.

Zorgvuldig omgaan met gevoelige informatie

Het gebruik van WhatsApp is niet zonder risico. “De beveiliging van medische gegevens heeft onze bijzondere aandacht,” zegt Lysette Rutgers, woordvoerder van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), tegenover NRC Q. “Juist bij dit soort supergevoelige informatie moeten artsen nooit vergeten om daar zeer zorgvuldig mee om te gaan. Als artsen persoonlijke gegevens over patiënten met elkaar uitwisselen, moet dat goed beveiligd gebeuren.”

De regels verbieden het gebruik van WhatsApp niet. Het is daarnaast niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor dit onderwerp. Zo verwijst Artsenfederatie KNMG voor de invullen van de richtlijnen op de gedragscodes van ziekenhuis. De Vereniging van Ziekenhuis verwijst juist naar de Federatie van Medische Specialisten, die op haar beurt weer verwijst naar de KNMG. Algemene privacy-richtlijnen en gedragscodes voor social media verbieden het gebruik van WhatsApp niet.

Meer over
Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1