VAE bestraft schelden via WhatsApp met 23.000 euro boete en celstraf

hamer-rechter-rechtszaak

Schelden via WhatsApp kan je in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) voortaan duur komen te staan. Wie iemand via een internetdienst als WhatsApp beledigd kan een boete van 250.000 dirham opgelegd krijgen, omgerekend zo’n 23.000 euro. Daarnaast kan een celstraf opgelegd worden. Expats kunnen zelfs het land worden uitgezet.

Dit blijkt uit een uitspraak van het Federale Hooggerechtshof in een zaak tegen een Emirati die een collega via WhatsApp uitschold. De lokale krant 7Days meldt dat de man in eerste instantie een boete van 3.000 dirham, omgerekend 276 euro, opgelegd kreeg. De openbaar aanklager vond deze boete met het oog op onlangs geïntroduceerde cybercrimewetgeving te laag en ging tegen deze uitspraak in beroep.

Het Federale Hooggerechtshof stelt de openbaar aanklager in het gelijk en stelt dat een hogere boete inderdaad op zijn plaats is. De rechter oordeelt dat het uitschelden of beledigen van anderen via tekstberichten strafbaar is. Ook het versturen van bijvoorbeeld een emoticon met een middelvinger valt onder het beledigen van anderen.