Franse privacywaakhond eist dat Google vergeetrecht wereldwijd toepast

privacy

De huidige werkwijze van Google rond het vergeetrecht gaat niet ver genoeg. Het Amerikaanse IT-bedrijf moet informatie die via het vergeetrecht wordt verwijderd uit al haar zoekmachines wereldwijd verwijderen, en niet alleen uit de Europese versies zoals nu het geval is. Google krijgt vijftien dagen de tijd om aan de eis te voldoen en loopt anders het risico een boete van 150.000 euro opgelegd te krijgen.

De eis wordt gesteld door de Franse privacywaakhond CINL. Het Europese Hof van Justitie oordeelde in mei 2014 dat Google Europeanen de mogelijkheid moet geven bepaalde data te laten verwijderen uit zoekresultaten indien deze informatie onjuist of irrelevant is. Google maakt per verzoek een afweging tussen het recht op privacy van de aanvrager en het recht op informatie van andere gebruikers.

Wel zichtbaar in Amerikaanse variant

Google geeft al langer gehoor aan deze uitspraak en biedt Europeanen de mogelijkheid dergelijke verzoeken in te dienen. Nederlands hadden in mei 2015 al zo’n 15.000 verzoeken ingediend bij Google. Informatie die als onjuist of irrelevant wordt beoordeeld wordt momenteel echter uitsluitend uit de Europese versies van Google’s zoekmachine verwijderd. In bijvoorbeeld de Amerikaanse variant van de zoekmachine is de onjuiste of irrelevante content dus nog gewoon te vinden.

De privacywaakhond CINL wil dat Google hier verandering inbrengt. De organisatie eist dat Google het vergeetrecht wereldwijd gaat toepassen. Data die volgens het recht om vergeten te worden uit de zoekresultaten wordt geschrapt zou nergens meer ter wereld in de zoekresultaten moeten voorkomen. Google krijgt vijftien dagen de tijd om aan de eis van CINL te voldoen. Indien Google hieraan geen gehoor geeft overweegt de privacywaakhond een rapporteur aan te stellen die een boete kan opleggen van maximaal 150.000 euro.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.