Dijkhoff: ‘Politie schrijft hosters aan om bewustzijn te vergroten’

hacker

Nederland Schoon, een project waarbij de Nederlandse politie hosters die opvallend veel cybercrime-activiteiten hosten aanschrijft, is uitsluitend bedoeld om het bewustzijn bij hosters over hun rol in digitale veiligheid te vergroten. De politie zou onder geen beding hosters via het project willen bewegen websites offline te halen.

Dit stelt staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie in een reactie op Kamervragen van D66. Nederland Schoon is een project dat als doel heeft de Nederlandse hostingbedrijven ‘schoon’ te maken van cybercrime. Via het project worden hostingbedrijven waarvan de infrastructuur door cybercriminelen wordt misbruikt gewezen op hun faciliterende rol in dit proces. Dit moet ertoe leiden dat hosters zelf maatregelen nemen om cybercrime tegen te gaan.

Dijkhoff benadrukt dat de politie nooit via het project zal proberen websites door hosters offline te laten halen. Hiervoor is altijd tussenkomst van een rechter nodig. Het project zou dan ook uitsluitend bedoeld zijn om het bewustzijn bij hosters te vergroten en hen inzicht te geven in de wijze waarop cybercriminelen hun infrastructuur misbruiken voor cybercrimedoeleinden.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.