Hackers kraken datacenter Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken

datacenter2

Miljoenen ambtenaren in de Verenigde Staten (VS) zijn door een datalek getroffen. Hackers hebben een datacenter van het ministerie van Binnenlandse Zaken weten binnen te dringen en zijn er vandoor gegaan met persoonlijke gegevens van 4 miljoen ambtenaren. Onder andere social security nummers liggen op straat.

De hack vond plaats bij het Office of Personnel Management, de HR-afdeling van de Amerikaanse overheid. Anonieme bronnen geven tegenover de Washington Post aan dat het vermoedelijk gaat om staatshackers uit China, iets wat de Amerikaanse overheid nog niet wil zeggen. Deze houdt het op ‘een buitenlands(e) entiteit of land). Door de aanval is allerlei gevoelige data op straat komen te liggen. Naast social security nummers gaat het ook op functiebeschrijvingen, gegevens over prestaties van ambtenaren en data waarop trainingen voor personeel op de planning staan.

De aanval zou al in april zijn ontdekt toen de beveiliging van het datacenter een upgrade krijgt. De hack wordt onderzocht door het Office of Personnel Management in samenwerking met de FBI, het het Department of Homeland Security en het United States Computer Emergency Readiness Team (US-CERT). Alle getroffen ambtenaren krijgen deze maand uitleg hoe zij moeten handelen indien zij slachtoffer worden van identiteitsdiefstal.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.