Oprichter Silk Road en Nederlandse handelaar veroordeeld tot celstraffen

Oprichter van de online marktplaats Silk Road Ross William Ulbricht moet levenslang de cel in. Een Nederlander die via de website drugs zou hebben verkocht is veroordeeld tot tien jaar celstraf.

Silk Road was een online marktplaats waar allerlei illegale goederen te koop werden aangeboden. Denk hierbij aan drugs en gestolen data, maar ook een wapens. De website was uitsluitend bereikbaar via het Tor-netwerk. Silk Road is opgericht door Ross William Ulbricht. De rechter neemt het Ulbricht vooral kwalijk met Silk Road een locatie te hebben willen creëren die boven de wet stond. De New York Times meldt dat Ulbricht is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Naast Ulbricht draait ook een 23-jarige Nederlander de cel in. De man is veroordeeld tot 10 jaar celstraf wegens het verhandelen van drugs op Silk Road. De Nederlander zou de grootste drugshandelaar op het platform zijn geweest. Dit zou de handelaar bepaald geen windeieren hebben opgeleverd. In totaal zou hij voor 385.000 bitcoins aan drugs hebben verkocht, wat vandaag de dag omgerekend ruim 80 miljoen euro is.