IT-giganten roepen president Obama op encryptie niet te ondermijnen

encryptie

Amerikaanse diensten als de NSA en FBI vragen al langere tijd om meer bevoegdheden, waaronder backdoors in encryptie. Dit moet het mogelijk maken ook versleutelde bestanden te kunnen bekijken. Een fors aantal Amerikaanse techbedrijven roept president Obama in een brandbrief op geen wetten aan te nemen die encryptie ondermijnen of onmogelijk maken.

De brief, die in handen is van The Washington Post, is ondertekend door ruim 140 Amerikaanse techbedrijven, waaronder Apple, Google, Microsoft, Facebook en Twitter. Ook een reeks beveiligingsexperts, burgerrechtenorganisaties en universiteiten hebben zich achter de brief geschaard. Zelfs enkele voormalige adviseurs van Amerikaanse president hebben de brief ondertekend.

Encryptie is opsporingsinstanties en inlichtingendiensten een doorn in het oog. Veel IT-bedrijven passen sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over grootschalige cyberspionage end-to-end encryptie toe. Dit betekent dat data versleuteld wordt verzonden tussen de zender en ontvanger, zodat het dataverkeer indien dit wordt onderschept niet gelezen kan worden. Ook de IT-bedrijven zelf hebben hierdoor geen inzicht in de data. Opsporingsinstanties en inlichtingendiensten willen dat de bedrijven een backdoor inbouwen in de encryptie, wat de diensten alsnog toegang moet geven tot de versleutelde data.

Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1