Beveiligingsexpert bevestigt hacken van vliegtuig tijdens vlucht

vliegtuig

Chris Roberts, een Amerikaanse veiligheidsexpert, heeft de controle van een vliegtuig tijdens de vlucht overgenomen. Dit stelt de FBI, die om deze reden alle apparaten van Roberts wil mogen doorzoeken. Roberts bevestigt het vliegtuig gehackt te hebben.

Dit blijkt uit documenten die de Canadese nieuwszender APTN in handen heeft. Roberts kwam onlangs in het nieuws nadat hij op Twitter een tweet plaatste waarin hij voorstelt het vliegtuig te hacken en met EICAS berichten te ‘spelen’. EICAS staat voor ‘engine-indicating and crew-alerting system’, wat een belangrijk systeem is in de cockpit van vliegtuigen. Twee dagen na het verspreiden van de tweet stapte Roberts in het vliegtuig van Denver naar Syracuse, waar hij werd opgewacht door de FBI. In het verhoor dat hierop volgde zou Roberts hebben toegegeven het vliegtuig via zijn laptop te hebben bestuurd. Tegenover Wired benadrukt de securityexpert overigens het vliegtuig niet van koers te hebben laten veranderen, maar bevestigt het vliegtuig gehackt te hebben.

Entertainmentsysteem hacken

De onderzoeker waarschuwde eerder al voor het feit dat het entertainmentsysteem in veel moderne vliegtuigen op hetzelfde systeem is aangesloten als het systeem waarmee vliegtuigen worden bestuurd. Bij sommige stoelen in vliegtuigen is een paneel aanwezig dat fysieke toegang geeft tot het entertainmentsysteem. Door dit paneel open te maken, een ethernetkabel in te pluggen en deze met een laptop te verbinden zou het mogelijk zijn de controle over het systeem over te nemen, waarmee een hacker ook de controle over het vliegtuig in handen krijgt.

De beveiligingsexpert is op dit moment nog niet aangeklaagd. De FBI onderzoekt de zaak en besluit later of er voldoende bewijs is om Roberts voor de rechter te dagen.