Ruim driekwart van de Nederlanders wil politie cybercriminelen laten terughacken

hacker-groot

De politie mag van 77% van de Nederlanders extra bevoegdheden krijgen om cybercriminelen te kunnen ‘terug hacken’. 63% wil echter onder geen beding dat de overheid meekijkt in zijn of haar eigen computer om cybercrime aan te kunnen pakken.

Dit blijkt uit het onderzoek Trends in Veiligheid 2015 dat door TNS NIPO is uitgevoerd in opdracht van Capgemini. 43% van de bevolking geeft aan het vertrouwen te hebben dat de overheid op veilige wijze om zal gaan met persoonlijke informatie. Indien het toch nodig is dergelijke informatie aan de overheid te verstrekken heeft 57% het meeste vertrouwen in de Belastingdienst en DigiD.

Naast de overheid hebben relatief veel Nederland ook vertrouwen in ziekenhuizen en banken. 51% geeft aan het vertrouwen te hebben dat ziekenhuizen op een veilige wijze omgaan met persoonlijke informatie, terwijl 50% banken hierin vertrouwd. Webshops worden door slechts 8,5% van de Nederlanders vertrouwd met persoonlijke data, terwijl 9% Google dit vertrouwen geeft.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.