Nieuwe Windows-malware kan machine onbruikbaar maken

Nieuwe Windows malware is opgedoken die zeer agressief te werk gaat. Indien anti-virussoftware op een besmette machine wordt aangetroffen wordt de machine onbruikbaar gemaakt.

Hiervoor waarschuwt de Cisco Talos Security Intelligence and Research Group, de onderzoeksafdeling van Cisco. De Romertik-malware wordt verspreid via spam of phishingmailtjes. In de berichten wordt een ZIP-bestand meegestuurd met daarin een virus. Zodra deze malware is geïnstalleerd gaat de malware op zoek naar anti-virussoftware en bepaalt aan de hand van deze analyse zijn volgende stappen.

Inloggegevens onderscheppen

Indien anti-virussoftware niet wordt aangetroffen brengt de malware wijzigingen aan in de webbrowsers Mozilla Firefox, Google Chrome of Microsoft Internet Explorer. Door deze wijzigingen worden inloggegevens die in de browsers worden ingevoerd automatisch onderschept en doorgestuurd.

Zodra anti-virussoftware echter wel aanwezig blijkt te zijn neemt de malware rigorieuze maatregelen. De malware wist het Master Boot Record (MBR), waarin opdrachten staan omschreven die noodzakelijk zijn om het besturingssysteem te kunnen laden. Door het MBR te wissen start de machine dus niet meer op. In sommige gevallen is de MBR afgeschermd, waardoor de aanval niet kan worden uitgevoerd. In dit geval versleutelt de malware alle data in de Home-folder, waarna de machine eveneens niet meer kan opstarten.

 
Meer over
Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames