‘Cybercrime-aanpak bij Nederlandse banken is zeer succesvol’

internetbankieren

De aanpak van cybercrime bij Nederlandse banken is dusdanig succesvol dat het een exportproduct begint te worden. De Nederlandse aanpak van cybercrime binnen de financiële sector wordt door buitenlandse instellingen met veel interesse gevolgd.

Dit blijkt uit een rondgang van FD langs belangrijke spelers die betrokken zijn bij de digitale veiligheid van de financiële sector. Exacte cijfers willen de ondervraagde banken niet geven. Wel blijkt de totale schade door fraude in het Nederlandse betalingsverkeer in 2014 te zijn gehalveerd ten opzichte van 2013. De totale schade door fraude met betaalpassen, creditcards en internetbankieren zorgde afgelopen jaar voor 17 miljoen dollar.

“Banken hebben besloten niet te concurreren op veiligheid”, zegt Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de Betaalvereniging Nederland, tegenover het FD. “Het heeft de financiële sector in Nederland een voorsprong gegeven bij de aanpak van cybercrime.” De bereidheid onder Nederlandse instellingen om vertrouwelijke informatie over de aard van cybercrime met elkaar te delen is volgens Boudewijn uniek in de wereld.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.