‘Bewaarplicht is noodzakelijk om zware criminaliteit aan te pakken’

hamer-rechter-rechtszaak

De bewaarplicht is nodig om zware criminaliteit op te lossen. Zonder de bewaarplicht kan de politie zijn werk niet doen en zullen minder zaken worden opgelost. Sommige zaken zouden zelf onoplosbaar worden.

Hiervoor waarschuwen Officier van Justitie Jeroen van Berkel van het Openbaar Ministerie in Amsterdam en Hanneke Ekelmans, Hoofd Opsporing van de Amsterdamse recherche, in de Volkskrant. Metadata van telecomgebruikers zou noodzakelijk zijn om misdaden als afpersing, kinderporno en liquidaties op te kunnen lossen. De data zou vooral helpen netwerken van verdachten in kaart te brengen en in veel strafzaken een doorslaggevende rol spelen.

Inbreuk op privacy

De bewaarplicht werd in maart 2015 door de rechter van tafel geveegd. De dataretentiewet zou te veel inbreuk maken op de privacy van burgers, iets wat niet zou opwegen tegen de noodzaak de data te gebruiken. Daarnaast zouden opsporingsdiensten te eenvoudig toegang krijgen tot de data.

Van Berkel en Ekelmans zijn het hier dus niet mee eens en benadrukken in hun relaas de waarde van de dataretentiewet voor opsporings- en handhavingsdoeleinden. De Officier van Justitie en het Hoofd Opsporing van de Amsterdamse recherche stellen dat het noodzakelijk is snel een nieuwe bewaarplicht op te stellen. Tot deze nieuwe regels beschikbaar zou de opsporing van criminelen ernstig worden beperkt.