Europol: ‘Banken zijn steeds vaker doelwit van cybercriminelen’

robwainwrighteuropol

Banken zijn steeds vaker doelwit van cybercriminelen. De afgelopen maanden zijn miljoenen euro’s gestolen bij banken. Slechts een deel van deze incidenten is door de media naar buiten gebracht.

Rob Wainwright, directeur van Europol, stelt dat banken steeds vaker doelwit zijn van cybercriminelen in plaats van hun klanten. Wainwright deed zijn uitspraak afgelopen week tegenover Reuters op de cyberconferentie in Den Haag. Zo’n 100 tot 1.000 personen zouden achter de cyberaanvallen bevinden, waarvan de meeste zich in Oekraïne en Rusland bevinden.

‘Gevaarlijke ontwikkeling’

De directeur van Europol noemt de ontwikkeling gevaarlijk, aangezien cybercriminelen via de aanvallen miljoenen euro’s weten buit te maken. Wainwright vraagt zich dan ook hardop af hoe het gesteld is met de gezondheid van de sector voor financiële dienstverlening.

Banken zouden hun beveiliging moeten verbeteren om het risico van cybercrime te verminderen. Vooral werknemers zouden een zwakke plek vormen en dus aandacht vereisen. Denk hierbij aan trainingen om medewerkers bewust te maken van de risico’s en de impact die zij zelf hebben op security.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.