TV5 Monde gebruikte zeer zwakke wachtwoorden

De Franse televisiezender TV5 Monde is doelwit van een cyberaanval door IS-sympathisanten. De groep haalde TV-kanalen en websites van de zender afgelopen woensdag uit de lucht. Het lijkt er echter op dat TV5 Monde het hackers zeer eenvoudig heeft gemaakt binnen te dringen doordat de tv-zender zeer zwakke wachtwoorden heeft gebruikt.

Na de aanval zijn verschillende medewerkers van TV5 Monde geïnterviewd, wat ook op video is opgenomen. Op een aantal van deze video’s, waaronder een interview met het Franse tv-programma 13 Heures, is te zien hoe inloggegevens op post it-briefjes staan. Deze briefjes hangen simpelweg aan de monitoren van werknemers.

Lemotdepassedeyoutube

Op de beelden is onder andere het wachtwoord lemotdepassedeyoutube voor YouTube te zien. Vertaald betekent deze term ‘hetwachtwoordvanyoutube’. Dit voorbeeld geeft al aan dat TV5 Monde haar ICT-beveiliging zeer slecht op orde had. Dergelijke wachtwoorden zijn voor de hand liggende keuzes voor cybercriminelen die proberen wachtwoorden te raden.

Russische media meldt daarnaast dat de servers waarop websites van TV5 Monde worden gehost zo mogelijk nog zwakker is. Hier zou gebruik zijn gemaakt van het wachtwoord ‘azerty12345’. Dit staat op een Frans toetsenbord gelijk aan ‘qwerty12345’.