Belgische leger presenteert cybersecurityprogramma

hacker

Het Belgische leger moet bij zeer grote cyberaanvallen op bijvoorbeeld het Belgische bedrijfsleven kunnen ingrijpen. Het Belgische ministerie van Defensie heeft een nieuw programma gepresenteerd rond cybersecurity.

Dit meldt De Morgen. België wordt regelmatig opgeschrikt door incidenten op het gebied van cybersecurity. Zo bleken de ICT-systemen van telecomprovider Belgacom anderhalf jaar geleden te zijn gekraakt. Een jaar geleden werd een grote cyberaanval uitgevoerd op het netwerk van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het nieuwe programma moet België beter bewapenen tegen dergelijke aanvallen.

Dubbele veiligheidslaag

Het gaat om een strategie waarbij gebruik wordt gemaakt van een ‘dubbele veiligheidslaag’. Hierbij wordt ieder systeem voorzien van een securitymechanisme. Dit mechanisme wordt aangevuld met een algemene beveiliging, die samenwerkt met alle beveiligingstechnologieën van individuele systemen. De focus ligt hierbij op het vroegtijdig opsporen van cyberaanvallen en het actief reageren op deze aanvallen.

Het nieuwe programma is voornamelijk gericht op het bescherming van ICT-systemen van het Belgische ministerie van Defensie, inclusief wapensystemen. Ook bij zeer grote aanvallen op nationaal niveau kan het programma echter een rol gaan spelen.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.