Europol: ‘Versleutelde communicatie bemoeilijkt de aanpak van terroristen’

encryptie

Versleutelde communicatie is een groot probleem voor opsporingsinstanties bij het bestrijden van terrorisme. Rob Wainwright, directeur van Europol, noemt encryptie zelfs het grootste probleem waarmee Europol en andere opsporingsinstanties worden geconfronteerd. Wainwright roep techbedrijven op zich te realiseren welke impact encryptie heeft op wetshandhaving.

De directeur van Europol doet zijn uitspraken tegenover de BBC. Wainwright wijst op het feit dat opsporingsinstanties voorheen verdachten relatief eenvoudig uitgebreid konden monitoren. Het brede gebruik van encryptie om communicatie te versleutelen bemoeilijkt deze surveillance, wat het moeilijker maakt terroristen aan te pakken.

‘Teleurgesteld in techbedrijven’

Wainwright geeft aan teleurgesteld te zijn in techbedrijven, die juist inzetten op het steeds zwaarder beveiligen en versleutelen van communicatie. De Europol-directeur doelt hiermee onder andere op de introductie van encryptie bij veel grote techbedrijven, maar ook de opkomst van apps die specifiek gericht zijn op versleutelde communicatie. Wainwright stelt dat dit de problemen om communicatie van ‘de gevaarlijkste mensen die het internet misbruiken’ af te luisten.

De directeur is van mening dat er betere wetgeving zou moeten zijn om misbruik van het internet tegen te gaan. Hierbij zou de juiste balans moeten worden gevonden met privacyregels.

Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1