Britse gevangene ontsnapt door e-mail naar bewakers te sturen

handboeien-klein

Een gevangene in Groot-Britannië is uit de gevangenis ontsnapt door social engineering toe te passen. De man maakte een e-mailaccount aan, bouwde een website na en verzocht de gevangenisbewaarders met succes via e-mail hem in vrijheid te stellen.

Om toegang te krijgen tot internet maakte de gevangene gebruik van een smartphone die de gevangenis was ingesmokkeld. Officieel mogen gevangenen geen toegang hebben tot dit soort apparaten. De BBC meldt dat de man vervolgens een domeinnaam heeft geregistreerd die sprekend leek op de URL van de rechtbank. Op deze domeinnaam heeft de man de website van de rechtbank nagebouwd.

Voordoen als griffier

Vervolgens schreef de gevangene een e-mail naar het gevangenispersoneel waarin hij zich voordeed als griffier. De e-mail gaf instructies om de man in vrijheid te stellen, iets wat de bewakers ook daadwerkelijk hebben gedaan. De fout werd enkele dagen later ontdekt toen agenten hem wilden verhoren. De man heeft zich inmiddels zelf weer aangegeven bij de Britse politie.

De fraudeur is veroordeeld voor oplichting waarbij hij maar liefst 1,8 miljoen pond zou hebben buitgemaakt. De man deed zich onder verschillende aliassen voor als bankmedewerkers en wist organisaties te overtuigen grote sommen geld naar hem over te schrijven.