SCOS organiseert Wireshark Network en Security Training

Als officiële Wireshark Trainings Center van de Wireshark University van Laura Chappell organiseert SCOS Software regelmatig de Wireshark Troubleshooting TCP/IP Networks-training.

Wireshark is een populaire tool voor netwerkanalyse met meer dan 500.000 downloads per maand. SCOS organiseert in Europa regelmatig trainingen rond deze tool.

Wireshark University: Troubleshooting TCP/IP Networks

In deze training (vijf dagen) wordt ingegaan op het efficiënt gebruiken van Wireshark en de packet-level TCP/IP communicatie door het bestuderen van zowel het correct als verkeerd gedragen van netwerken. In een groot gedeelte van de training wordt diep ingegaan op de mogelijkheden van Wireshark. Verder zal het beoordelen van zowel normale als abnormale communicatiepatronen van de TCP/IP-toepassing en de meest gangbare applicaties bestudeerd. Denk aan DHCP, DNS, FTP, Telnet, HTTP, POP en SMTP. De nadruk gedurende de training ligt sterk op hands-on lab-oefeningen en case studies uit de praktijk. Hiermee wordt kennis opgedaan welke direct na de training gebruikt kan worden.

Advanced Networks / Security Analysis

Network en Security Analysis (eveneens vijf dagen) omvat de vaardigheden van niet alleen het vastleggen van gegevens, maar ook de mogelijkheid om ongebruikelijke patronen verborgen in schijnbaar normaal netwerkverkeer te onderscheiden. Deze cursus biedt de student een reeks van onderzoek- en analysetechnieken gericht op het gebruik van vendor-neutrale, open-source tools zoals Wireshark om inzicht te geven in de volgende gebieden:

 • Advanced Network en Security Analysis methodieken
 • Prestaties van het netwerk analyse en veiligheid bedreiging herkenning betreffende problemen met netwerkprestaties en netwerkaanvallen, Bot-Net gevaarherkenning evenals standaard gebruiker protocol problemen, waaronder IP-gerelateerde protocollen en andere op veelgebruikte internettechnologie gebaseerde user-protocollen (HTTP, VoIP, IRC, IM)
 • Open-Source Network Analysis hulpmiddelen
 • Gespecialiseerde Network Security Analysis technieken, waaronder reconstructie van verdacht dataverkeer en analyse technieken.
 • Real-World voorbeelden zullen tijdens de cursus worden gebruikt in combinatie met een groot aantal hands-on oefeningen om in de praktijk bewezen, praktische Network en Security Analysis vaardigheden te bieden. Deelnemers krijgen de beschikking over talrijke Wireshark trace-bestanden en een DVD met netwerk en beveiliging gereedschappen, evenals een bibliotheek van Network Security Analysis referentiedocumenten.

CSI Training: Cyber Security Investigation and Network Forensic Analysis

De CSI Training (lengte: vijf dagen) is door SCOS speciaal ontwikkeld voor netwerkbeveiligings- en wetshandhavingspersoneel met basis- tot gemiddelde kennis van algemene beveiliging en netwerken. Deze cursus maakt forensische netwerkanalyse (Network Forensics Analysis) toegankelijk voor de deelnemers. Indien men reeds beschikt over goede kennis van hostbased forensische analyse leert men toepassingen met betrekking tot het ‘end-to-end’ digitale forensische proces.

Forensische netwerkanalyse omvat het registreren van verdachte gegevens en het ontdekken van ongebruikelijke patronen die schuilgaan achter schijnbaar normaal netwerkverkeer. Deze cursus voorziet de deelnemer van een set onderzoekstechnieken en richt zich op het gebruik van leveranciersonafhankelijke, opensourcetools om inzicht te verschaffen in de volgende gebieden:

 • De grondbeginselen van forensische analyse
 • Datarecorder technologie en data mining
 • Netwerkbeveiligingsprincipes, waaronder encryptietechnologieën en defensieve configuraties van apparaten voor de netwerkinfrastructuur
 • Herkenning van beveiligingsrisico’s voor verschillende algemene netwerkaanval- en exploitscenario’s, waaronder netwerkverkenningstechnieken, gevaarherkenning van botnetwerken en ‘man-in-the-middle’-aanvallen evenals algemene kwetsbaarheden in het gebruikersprotocol, inclusief IP-gerelateerde protocollen (IP/TCP, DNS, ARP, ICMP), e-mailprotocollen (POP/SMTP/IMAP) en andere, algemene webbased gebruikersprotocollen
 • Opensource-tools op het gebied van forensische netwerkanalyse
 • Gespecialiseerde forensische netwerkanalysetechnieken, inclusief reconstructie van verdachte gegevens en inspectietechnieken

Gedurende de cursus worden praktijkvoorbeelden gebruikt, in combinatie met verschillende praktijkoefeningen, zodat in de praktijk bewezen, praktische forensische analysevaardigheden worden verkregen.

WiFi en WLAN Network Analysis

Deze vijfdaagse cursus is bedoeld voor Wireless Network Engineers en Ehernet-netwerk Engineers voor het verdiepen van hun kennis op het gebied van draadloze netwerken. Deze cursus biedt de cursist een set van analysetechnieken gericht op het gebruik van vendor-neutrale, open-source tools om inzicht te geven in de volgende gebieden:

 • Wireless Network Analysis fundamentals;
 • Data Recorder technologie en data-mining;
 • Beveiliging gericht op draadloze netwerken, waaronder encryptie technologieën en defensieve configuraties van netwerkinfrastructuurapparaten;
 • Herkennen van diverse problemen die WiFi / WLAN-netwerken en de kwaliteit van de data beï

Factoren zoals latency, out-of-sequence pakketten, packet loss en retransmissions en hoe de ervaring van eindgebruikers kan worden geanalyseerd en geëvalueerd. Specifieke draadloze communicatie protocollen waaronder gegevens, beheer en controle en bijbehorende ondersteunende protocol architecturen zullen worden onderzocht.

Voice over IP (VoIP) Analyse

Deze cursus (drie dagen) is bedoeld voor Network Engineers, VoIP en Netwerk Telefonie medewerkers welke een basis kennis bezitten over algemene VoIP / Telefonie en netwerken. Deze cursus biedt de cursist een set van analysetechnieken gericht op het gebruik van vendor-neutrale, open-source tools om inzicht te geven in de volgende gebieden:

 • VoIP Network Analysis fundamentals
 • Data Recorder technologie en data-mining
 • VoIP gerichte netwerkbeveiliging principes waaronder encryptie technologieën en defensieve configuraties van netwerkinfrastructuurapparaten
 • Herkennen van diverse problemen die VoIP-netwerken en de kwaliteit van de voice data beï

Factoren zoals latency, out-of-sequence pakketten, Jitter en Quality-of-Service en hoe de ervaringen van eindgebruikers kan worden geanalyseerd en geëvalueerd. Standaard VoIP gerelateerde protocollen waaronder SIP, MGCP, SCCP, UNISTEM, H.323 en bijbehorende ondersteunende protocol architecturen zullen worden behandeld.

Windows Digital Forensics (5 dagen)

Deze cursus is speciaal bedoeld voor Windows-beheerders, Windows forensische analisten en Law Enforcement personeel met basiskennis van de Microsoft Windows-architectuur, maar geen kennis van Windows Digital Forensics.

Voor maximale effectiviteit, moeten de deelnemers ten minste elementaire kennis hebben van TCP/IP-netwerken, Windows-netwerken en Wireshark. De inhoud van de cursus richt zich op de mogelijkheden en technieken voor analyse in plaats van hoe men een specifiek instrument kan gebruiken. Tevens biedt het diepgaande forensische analyse van Windows-besturingssystemen en media gericht op Windows. Identificeer artefact en bewijs locaties die belangrijke vragen beantwoorden, waaronder vragen over de uitvoering van een programma, bestand openen, extern gebruik van het apparaat, geo-locatie, het downloaden van bestanden, anti-forensisch onderzoek en gebruik van het systeem. Na afloop is de deelnemer een effectieve Windows Digital forensisch analist en beheerder met een goed kennisniveau en inzicht om efficiënt digitale bewijsmateriaal te behouden, extraheren en analyseren in Windows-systemen.

Bovenstaande trainingen worden regelmatig door SCOS zowel in Amsterdam-Hoofddorp als op lokatie van de klant georganiseerd.

Over SCOS en Wireshark

SCOS is de enige partij in Europa die door de Wireshark University geautoriseerd is om de Wireshark

Network en Security Training te verzorgen. SCOS-trainers zijn Certified Wireshark University Trainers, lid van FBI InfraGard, het Computer Security Institute, het IEEE en het Cyber Warfare Forum Initiative. Ze spreken regelmatig op regionale, nationale en internationale evenementen op het gebied van netwerken en beveiliging.

De eerstvolgende cursussen worden verzorgd in Amsterdam-Hoofddorp:

 • 1-5 Juni 2015 Troubleshooting TCP/IP Networks (Wireshark University)
 • 8-12 Juni 2015 Advanced Networks and Security Analysis

 

One Response to SCOS organiseert Wireshark Network en Security Training

 1. phpbb.com schreef:

  It’s awesome in favor of me to have a site, which is helpful in favor of my knowledge.

  thanks admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.