Sophos: ‘Ransomware-makers betalen is soms de beste optie’

euros

Wie slachtoffer wordt van ransomware zou ten allen tijde moeten proberen te voorkomen losgeld te betalen. Wie zijn data echter echt nodig heeft en geen andere mogelijkheid ziet kan toch overwegen te betalen om data weer in handen te krijgen.

Dit opvallend advies is afkomstig van beveiligingsbedrijf Sophos. Het advies van het bedrijf gaat rechtstreeks in van het advies dat veel politiekorpsen en andere beveiligingsexperts geven. Deze partijen adviseren onder geen beding geld over te maken naar cybercriminelen.

‘Betalen is in sommige gevallen de beste optie’

Sophos stelt de zaak voor slachtoffers van ransomware niet altijd zo eenvoudig ligt. Indien mogelijk zouden slachtoffers inderdaad niet moeten betalen aan ransomware-makers. Sophos stelt echter ook dat het in sommige gevallen de beste optie kan zijn toch geld over te maken.

Het beveiligingsbedrijf adviseert gebruikers overigens zoveel mogelijk maatregelen te nemen om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van ransomware. Ook zouden gebruikers voorzorgsmaatregelen moeten nemen die de impact van ransomware beperken. Denk hierbij aan het maken van voldoende backups van belangrijke data, zodat deze ook na een ransomware-infectie teruggezet kan worden.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.