VVD en PvdA steunen plan voor ongericht aftappen in Tweede Kamer

privacy

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het plan van minister Plasterk om inlichtingendiensten als de AIVD en MIVD de bevoegdheid te geven ongericht internet af te tappen. Dit ondanks eerder protest van privacywaakhonden.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de inlichtingendiensten in ons land, waarbij ook de nieuwe bevoegdheden voor massasurveillance aanbod komen. RTL Nieuws meldt dat een meerderheid van de Tweede Kamer het plan steunt. Het plan kan rekenen op de steun van zowel de VVD als de PvdA.

‘Online onze vrijheid en veiligheid bewaken’

"De inlichtingendiensten moeten ook online onze vrijheid en veiligheid bewaken. Dit voorstel geeft ze ruimte met uitgebreide waarborgen van onze privacy", zegt VVD-kamerlid Klaas Dijkhoff tegenover de nieuwszender.

Volgens het nieuwe plan mogen inlichtingendiensten al het internetverkeer gaan monitoren en doorzoeken naar bepaalde informatie. Dit is op dit moment nog niet toegestaan. Geheime diensten mogen nu alleen nog specifieke verbindingen aftappen. De nieuwe regels zijn volgens minister Plasterk nodig aangezien het merendeel van de communicatie tegenwoordig via internet verloopt. De plannen zouden nodig zijn om terrorisme effectief te kunnen aanpakken.

‘Ongericht aftappen werkt contraproductief’

De privacywaakhond Privacy Barometer trok gisteren juist nog aan de bel over het ongericht aftappen door inlichtingendiensten. De massasurveillance zou juist contraproductief werken en Nederland dan ook niet veiliger maken. De enorme hoeveelheid data die moet worden onderzocht zal volgens Privacy Barometer inlichtingendiensten onder grote druk zetten.

Privacy Barometer onderschrijft het belang van een goede inlichtingen- en veiligheidsdienst. De overheid zou echter verder moeten kijken dan het uitbreiden van de bevoegdheden om af te luisteren. De veiligheid van individuele burgers zou hierbij centraal moeten staan. “De grootste aanslagen en dreigingen zijn tegenwoordig tegen het individu gericht en niet tegen de staat. Denkt u maar aan de aanslagen in Parijs waarbij 17 (burger-)doden vielen. Wij dringen er dan ook bij de Kamerleden op aan, dat de AIVD juist deze individuele burger moet helpen in plaats van alle onverdachte burgers te gaan volgen”, aldus Privacy Barometer.