Silk Road-oprichter moet minimaal 20 jaar de cel in

hamer-rechter-rechtszaak

Robert Ulbricht, oprichter van de online marktplaats Silk Road, moet de cel in. Een jury oordeelt dat Ulbricht zich schuldig heeft gemaakt aan meerdere drugsvergrijpen. De minimale straf die de Silk Road-oprichter boven het hoofd hangt is 20 jaar.

Silk Road was een online marktplaats waar allerlei illegale goederen werden aangeboden. Denk hierbij aan drugs, maar ook aan wapens en valse identiteitspapieren. Silk Road was uitsluitend via het Tor-netwerk beschikbaar, waardoor de identiteit van gebruikers werd afgeschermd. Alle betalingen verliepen via bitcoins om ook hiermee zo min mogelijk sporen na te laten.

Lading XTC

De website werd in 2011 ontdekt door de politie nadat een lading van de drugs XTC werd onderschept. Hierop werd Silk Road geïnfiltreerd door Amerikaanse opsporingsinstanties. Ulbricht bleek de website te beheren en actief te zijn onder het pseudoniem Dread Pirate Roberts. Ulbricht werd uiteindelijk in 2013 opgepakt in een bibliotheek in San Francisco.

Zelf heeft Ulbricht altijd gezegd dat de website slechts een experiment was. Hij zou het beheer van de website hebben overgedragen aan derden nadat drugscriminelen de website hadden ontdekt. De jury is hiervan echter niet overtuigd en oordeelt dat Ulbricht zich op de website heeft schuldig gemaakt aan drugsdelicten. In totaal zou de Silk Road-oprichter hiermee 18 miljoen dollar hebben verdiend.

Hoger beroep

Ulbricht krijgt op 15 mei te horen hoe lang hij de cel in moet. De advocaat van Ulbricht laat weten in hoger beroep te gaan.