‘Espionage-as-a-Service wordt populair’

spionage

De markt voor ‘Espionage-as-a-Service’ (EaaS) doet het de komende maanden goed. Cyberhuurlingen die in opdracht van bedrijven, personen of zelfs overheden doelwitten digitaal bespioneren worden steeds vaker ingeschakeld.

Hiervoor waarschuwt Jeffrey Carr, CEO van Taia Global. De groepen cyberhuurlingen variëren sterk wat betreft opbouw en professionaliteit. In sommige gevallen gaat het om kleine groepen met een beperkt budget, terwijl het in andere gevallen gaan om voormalig overheidsspionnen die een specialistische cyberspionage-shop hebben opgezet. Deze laatste groep hanteert vaak vergelijkbare of zelfs dezelfde tactieken als cyberspionagecampagnes vanuit overheden.

In de praktijk is het lastig cyberhuurlingen te ontmaskeren. De huurlingen zijn zeer vaardig en in staat hun identiteit nauwkeurig af te schermen. Indien zij worden ontdekt worden zij daarnaast vaak aangezien voor overheidsspionen, waardoor de huurlingen zelf buiten het nieuws blijven. De vraag naar EaaS groeit volgens Carr hard. De CEO verwacht dan ook dat de markt voor EaaS de komende 12 tot 24 maanden zal floreren.

Meer over
Lees ook
NSA zet beste praktijken voor netwerkinfrastructuur uiteen

NSA zet beste praktijken voor netwerkinfrastructuur uiteen

De National Security Agency (NSA) heeft het technische verslag over cyberbeveiliging "Network Infrastructure Security Guidance" gepubliceerd. Het rapport bevat best practices op basis van uitgebreide ervaring met het ondersteunen van klanten en het reageren op bedreigingen.

Iraanse cybercriminele groep TA456 richt zich met social media-persona “Marcella Flores” op militaire doelwitten

Iraanse cybercriminele groep TA456 richt zich met social media-persona “Marcella Flores” op militaire doelwitten

Onderzoekers van Proofpoint hebben een social engineering- en malware-campagne geïdentificeerd die jaren heeft geduurd en is opgezet door TA456, een cybercriminele groep die banden heeft met de Iraanse staat.

Operation SpoofedScholars - in gesprek met TA453

Operation SpoofedScholars - in gesprek met TA453

Sinds januari 2021 probeert TA453 gevoelige informatie van mensen te stelen door zich voor te doen als Britse academici van de School of Oriental and African Studies (SOAS) van de Universiteit van Londen. De cybercriminele groep is een APT en helpt volgens Proofpoint zeer waarschijnlijk de Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) bij het verzamele1