Zijn Internet, cloud en security eigenlijk wel te combineren?

storgrid efss

Internet en ‘de cloud’; is er een grens en waar ligt die grens? Waar eindigt de cloud, binnen of buiten je eigen netwerk?

Traditioneel staat de ICT-sector bol van dure terminologie die door velen verschillend wordt geïnterpreteerd. Dat leidt niet alleen tot onduidelijkheden, maar ook tot onveilige situaties waar belangrijke bedrijfsdata kwetsbaar zijn, het gebruik ervan onbeheersbaar of oncontroleerbaar en onaanvaardbare risico’s worden genomen. Niet altijd ligt de basis hiervan binnen een niet sluitende ICT-beveiliging of het ontbreken van een goed security beleid. Tegenwoordig speelt ook de gebruiker, de werknemer, de externe partner of de klant hierbij een belangrijke rol. Deze is mondiger, veeleisender en weet vaak goed wat er mogelijk is en kent de weg tot die andere mogelijkheden. De populariteit van Dropbox, OneDrive, GoogleDrive en WeTransfer om informatie vooral snel en makkelijk te delen buiten de beveiligde kantooromgeving is niet alleen afkomstig van grote marketinginspanningen, maar vooral door de toegankelijkheid en het gemak van deze vaak gratis online diensten gericht op consumenten en van de creativiteit van gebruikers.

Iedereen mag meekijken

Niet iedere organisatie zal zich even druk maken of de Nederlandse overheid meekijkt in uw internetgebruik, maar wij willen toch liever niet dat buitenlandse instanties dat wel doen en hier hun eigen voordeel mee doen. Dus waarom dan toch je kostbare bedrijfsdata delen met anderen via een veelal Amerikaanse aanbieder, terwijl bekend is dat de NSA overal toegang toe heeft? Google en anderen bepalen tevens dat zij de informatie die zij verwerken via hun zoekmachines maar ook via hun andere online toepassingen, zullen benutten voor ‘de optimalisering van hun diensten’. En zo zijn er meer en dit gaat verder dan een foto die ongewenst publiek wordt.

Het management van organisaties en hun ICT-afdelingen hebben hier lang geen antwoord op gehad of waren zich niet bewust van het gebruik van deze diensten en de bedrijfsrisico’s die hierdoor ontstaan. Vaak maken zij zelf ook gebruik van deze diensten, tegen beter weten in. Inmiddels zijn er producten op de markt die wel een bedrijfszekere en veilige uitwisseling van data mogelijk maken, zonder de onaanvaardbare of zelfs wettelijk verboden risico’s. Het is niet alleen beter om de bestaande eigen infrastructuur hiervoor te benutten en data-duplicatie te voorkomen, men heeft zo ook een hogere ROI van reeds gedane investeringen en kostbare bedrijfsdata zijn altijd volledig onder controle. Een voorbeeld hiervan is onder meer de Nederlandse softwareontwikkelaar Storgrid die een volledige Enterprise File Sync & Share (EFSS) toepassing heeft ontwikkeld, waarmee bedrijven een eigen persoonlijke en volledig veilige cloud-omgeving creëren voor het gebruiken en delen van bedrijfskritische data.

Cloud security - contradictio in terminis?

Welke rol speelt de cloud binnen security? Waar lossen internet en de cloud de problemen op die zij vaak zelf veroorzaken? Hoe kunnen we de schaalbaarheid en verzamelde intelligentie in de cloud benutten voor onszelf en onze organisatie? Cloud-gebaseerde security is niet nieuw; al jaren bieden bedrijven de mogelijkheid om via de cloud internetverkeer te filteren en e-mailcommunicatie te schonen van ongewenste invloeden. Het herleiden van het volledige e-mailverkeer van een organisatie via een externe security aanbieder levert een goede bescherming op, zonder spam of malware, maar wie is die beveiliger die onze data uitpakt, analyseert en weer inpakt? Ook hier spelen de eerdergenoemde zaken een rol; wilt u dat anderen weten wat uw organisatie doet of wilt u een NSA-proof, Prism-free oplossing? Bedrijven als Panda Security bieden die zekerheid door hun systemen binnen Europa te gebruiken voor het beveiligen van het internet- en e-mailverkeer van hun klanten. Panda Security biedt sowieso een uitgebreid palet aan volledig cloud-gebaseerde security en management toepassingen. Deze zorgen er niet alleen voor dat systemen optimaal zijn beveiligd tegen de meest creatieve en steeds vernieuwende internet-bedreigingen, maar Panda laat hen ook meedelen in Panda Collective Intelligence, een uiterst efficiënte manier om de wereldwijd verzamelde actuele kennis en ervaring op het gebied van internet-security direct te benutten.

Doet een ICT-reseller nog iets?

Ondanks dat de belangen van cloud, internet, webshops, online apps en online opslag nog steeds groeien, is de centrale rol van een goede ICT-reseller nog steeds cruciaal. Zij combineren de kennis en technische mogelijkheden vanuit de verschillende aanbieders tot een compleet, veilig en optimaal functionerend geheel, afgestemd op de wensen van hun klant. Zij gebruiken daarvoor de meest effectieve en efficiënte oplossingen en die maken tegenwoordig veelal gebruik van cloud-gebaseerde toepassingen. De flexibiliteit, beschikbaarheid en beheersbaarheid nemen hierdoor toe, waardoor organisaties hun ICT weer zien waarvoor het is bedoeld; als bedrijfsmiddel en niet als doel.

Security-leveranciers als Cyberoam bieden resellers de mogelijkheid om gebruikmakend van de Cyberoam on-Cloud Management Systems (CCMS) de UTM-firewalls op locatie bij hun klanten centraal te beheren, inclusief het onderhoud aan firmware, security-policies, licentiebeheer en rapportages. Het resultaat voor organisaties is een verhoogde continuïteit en optimale beschikbaarheid door beter beheer en controle op afstand door hun reseller.

Over NewChannel

Als value-add importeur en distributeur van ICT-security oplossingen werkt NewChannel nauw samen met haar resellers in de Benelux. NewChannel is gespecialiseerd in security, mobile data management en cloud-gebaseerde oplossingen en levert producten en diensten die een daadwerkelijke oplossing op actuele problemen en toegevoegde waarde bieden. Van het voorkomen van malware infecties tot het beheren van een grote aantallen mobiele devices, van virtuele next-generation UTM-firwalls tot sterke twee-factor authenticatie toepassingen, van projectbegeleiding tot Proof-of-Concept; NewChannel biedt samen met haar getrainde resellers een passend antwoord op vele ICT-problemen van moderne organisaties. Ook weten wat onze security en cloud-toepassingen van onder meer Storgrid, Panda Security en Cyberoam voor uw organisatie kunnen betekenen? Kijk dan op www.newchannel.nl en neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek met een van onze specialisten of een van onze resellers in uw omgeving.