‘MKB en corporate databeveiliging anno 2015 vraagt om de inzet van professionals’

De laatste tijd worden we in toenemende mate geconfronteerd met nieuwsberichten over data die is ontvreemd of stiekem wordt ingekeken, zoals creditcard data, bedrijfsdata of persoonlijke data. Volgens ITB2 Datacenters, een Nederlandse aanbieder van datacenter services in de regio, zouden MKB en corporate bedrijven hieruit de conclusie kunnen trekken dat echte professionals nodig zijn voor bescherming van hun bedrijfskritische organisatiegegevens.

Een groep hackers heeft een jaar lang zakelijke e-mailaccounts aangevallen, op zoek naar vertrouwelijke aandeleninformatie en marktgegevens. Zeker 100 bedrijven zijn doelwit geworden van de hackers, aldus een nieuwsbericht in december op Infosecuritymagazine.nl. En allerlei persoonlijke gegevens van Nederlandse kinderen zijn wekenlang beschikbaar geweest voor kwaadwillenden, omdat de server van Basispoort, een stichting van vier educatieve uitgevers en drie leveranciers van schoolartikelen, een lek bevatte. Zo meldt een nieuwsbericht een dag eerder, eveneens op Infosecuritymagazine.nl.

Beveiligingsmodel, security scans, risicoanalyses

Sandd en Reesink Support (facilitaire dienstverlener binnen het beursgenoteerde Koninklijke Reesink NV) zijn voorbeelden van corporate organisaties die hun IT huisvesting hebben ondergebracht in het nieuwste, Tier III/IV gekwalificeerde datacenter van ITB2 in Apeldoorn.

“Databeveiliging en het huisvesten van data is inmiddels topsport geworden” zegt Niels Hensen, directeur en eigenaar van ITB2 Datacenters, die het bedrijf oorspronkelijk oprichtte als dienstverlenende ICT specialist op het gebied van informatiebeveiliging en ICT beheer. Gaandeweg is de focus van ITB2 verschoven en is het aanbieden van professionele datacenter diensten in de regio de hoofdfocus van de organisatie geworden. Informatiebeveiliging wordt echter nog steeds in verschillende vormen als value-added datacenter service aangeboden.

“Om organisatiedata tegenwoordig goed te beveiligen, is een gedegen beveiligingsarchitectuur noodzakelijk”, zegt Hensen. “Dat vraagt om het beschrijven en evalueren van een informatiebeveiligingsbeleid, om het ontwerpen en beoordelen van een informatiebeveiligingsmodel, om het uitvoeren van security scans en risicoanalyses, om kennis rond het inrichten van firewalls, noem maar op. Ook moet je gedegen kennis en ervaring meebrengen met betrekking tot virtualisering, technologie die de meeste MKB en corporate organisaties inmiddels in hun IT infrastructuren hebben geïntegreerd. Een dergelijke diepgaande kennisbehoefte op het gebied van informatiebeveiliging vraagt om de expertise van professionals. Veel corporate organisaties en zeker MKB bedrijven hebben die expertise vaak niet zelf in huis.”

Het professioneel beveiligen van data begint bij de basis, het veilig huisvesten van apparatuur, software en data in een professionele datacenteromgeving. “Enkele corporate organisaties richten om specifieke redenen nog wel eens een serverruimte in binnen de eigen kantoorruimte”, zegt Hensen. “Steeds vaker kiezen organisaties er evenwel voor om dit aan professionals over te laten en te profiteren van kennis, beveiliging, connectiviteit, schaalgrootte en daarmee ook kostenvoordelen bij colocatie aanbieders.”

Dat het gebruik van colocatie, oftewel outsourcing naar carrier-neutrale datacenters inmiddels voor veel gebruikers een absolute noodzaak is geworden, blijkt ook uit recente colocatie groeicijfers van Synergy Research Group. De Europese colocatie markt blijkt in Q1 van 2014 maar liefst 11 procent te zijn gegroeid, waarbij UK, Duitsland, Frankrijk en Nederland de koplopers zijn en 65 procent van de Europese colocatie omzet voor hun rekening nemen.

Sandd, Reesink Support, Timing Uitzendteam

Postbedrijf Sandd, Reesink Support (facilitaire dienstverlener binnen het beursgenoteerde Koninklijke Reesink NV) en uitzendbureau Timing Uitzendteam, zijn voorbeelden van corporate organisaties die hebben gekozen voor outsourcing van hun IT-huisvesting naar een professionele colocatie dienstverlener, zoals in dit geval ITB2 Datacenters. Timing Uitzendteam heeft gekozen voor het datacenter van ITB2 in Deventer, terwijl Sandd en Koninklijke Reesink hun IT huisvesting bij het datacenter van ITB2 in Apeldoorn hebben ondergebracht.

Afhankelijk van de aanwezige eigen kennis en ervaring met informatiebeveiliging, vragen dergelijke klanten om puur de colocatie dienst of eventueel aanvullende value-added services op het gebied van informatiebeveiliging. Voor Sandd heeft ITB2 bijvoorbeeld de firewall technologie geleverd en ingericht en ook een netwerkplan ontworpen. Reesink Support heeft er echter voor gekozen om alleen de IT huisvesting bij ITB2 onder te brengen. Hensen: “Het geeft aan dat bedrijven de noodzaak van een professionele datacenter inrichting en beheer onderkennen. Afhankelijk van de aanwezigheid van IT specialismen binnen de eigen organisatie, kiezen klanten ervoor in welke mate zij al dan niet gebruik willen maken van die value-added services op het gebied van informatiebeveiliging.”

“Professionele databeveiliging vraagt ook om value-added services die colocatie klanten op het gebied van informatiebeveiliging kunnen ontzorgen”, aldus Niels Hensen, directeur en eigenaar van ITB2 Datacenters

Om aan de groeiende value-added services behoeften van verschillende klanten met betrekking tot dataopslag en -beveiliging tegemoet te komen, heeft ITB2 Datacenters het afgelopen jaar verschillende nieuwe datacenter services met enterprise level technologie en beveiliging geïntroduceerd. Waaronder een high-end managed datasecurity oplossing voor veeleisende gebruikers, zoals financials en defensie gerelateerde organisaties. Ook heeft ITB2 een partnership gesloten met AnylinQ (tevens de grootse Huawei partner op het gebied van storage dienstverlening) om aanvullende storage diensten aan klanten te leveren. Daarnaast heeft ITB2 in 2014 op basis van SuperMicro hardware en IASO cloud technologie het product ITB2 Back-up gelanceerd, een cloud gebaseerde back-up dienst die een beveiligd en kostenefficiënt, shared alternatief biedt voor het inrichten van een eigen individuele back-up omgeving.

“Professionele databeveiliging bij corporate en MKB organisaties is anno 2015 meer dan alleen het outsourcen naar colocatie dienstverleners”, zegt Hensen. “Dat vraagt ook om value-added services die colocatie klanten op het gebied van informatiebeveiliging kunnen ontzorgen. ITB2 wil hen daar graag bij helpen.”

De colocatie datacenters van ITB2

  • Datacenter Apeldoorn - Het nieuwste, Tier III/IV gekwalificeerde datacenter van ITB2 in Apeldoorn, heeft in 2013 de deuren geopend. Het datacenter is ontworpen door architect Mike Klerks, maakt voor 100% gebruik van windenergie en is voorzien van de meest innovatieve en energie-efficiënte technologieën. Dit datacenter heeft in de eerste ontwikkelingsfase een netto vloeroppervlakte van 1.500 (3x500) m2 De colocatie faciliteit heeft momenteel een energiezuinige Power Usage Effectiveness (PUE) waarde van 1,25, en een gecalculeerde PUE eindwaarde van 1,07, wat ultra-energiezuinig is. Sandd en Reesink Support zijn voorbeelden van corporate organisaties die hier hun IT huisvesting hebben ondergebracht.
  • Datacenter Deventer - Het eerste, Tier II datacenter van ITB2 staat in Deventer en is in 2007 gestart. Timing Uitzendteam is een voorbeeld van een corporate organisatie die hier zijn IT infrastructuur heeft ondergebracht.