Datalek bij JPMorgan Chase had door twee-factor authentificatie voorkomen kunnen worden

hacker

De cyberinbraak bij de Amerikaanse bank JPMorgan Chase had voorkomen kunnen worden door de getroffen server te beveiligen met twee-factor authentificatie. De gegevens van tientallen miljoenen klanten buitgemaakt door hackers.

Anonieme bronnen binnen de bank melden aan de New York Times dat het inmiddels duidelijk is hoe de hackers de bank zijn binnengedrongen. Het security-team van JPMorgan Chase had alle servers voorzien van twee-factor authentificatie, met uitzondering van één server. Deze ene server werd uiteindelijk door de hackers gebruikt om het bedrijfsnetwerk van de bank binnen te dringen.

Maandenlang onopgemerkt

De cyberaanval bleef maandenlang onopgemerkt en kwam tijdens een routinecontrole door het bedrijf aan het licht. In totaal zijn de gegevens van 83 miljoen klanten werden door hackers buitgemaakt. het gaat hierbij om 76 miljoen particuliere klanten en 7 miljoen kleine bedrijven. Het is tot nu toe onduidelijk wie er achter de cyberaanval zit.

De bronnen van de New York Times meldt dat de Amerikaanse bank op dit moment een intern onderzoek uitvoert naar de aanwezigheid van eventuele andere beveiligingsgaten en kwetsbaarheden. Dit moet voorkomen dat de bank opnieuw slachtoffer kan worden van een dergelijke omvangrijke cyberaanval.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.