Betrouwbare netwerken dankzij proprietary software

Gebeurtenissen als de onthullingen van Snowden in de NSA-affaire leiden ertoe dat ondernemingen en organisaties zich meer dan ooit bewust zijn van de kwetsbaarheid van hun data. De Duitse netwerkleverancier Lancom Systems profiteert daarvan, vanwege haar producten zonder back-door. “Met open source-producten blijf je kwetsbaar.”

Stefan Herrlich, Managing Partner bij Lancom Systems

Het gaat Stefan Herrlich, Managing Partner bij Lancom Systems, te ver om te stellen dat zijn onderneming garen spint bij NSA-affaire, daarvoor is de schade die de onthullingen wereldwijd aanrichtten te groot. Maar hij kan niet ontkennen dat de aandacht voor de praktijken van de NSA ervoor hebben gezorgd dat organisaties zich bewuster zijn van de gevolgen van een datalek of een inbraak door autoriteiten.

Lancom bouwt netwerkproducten die – in tegenstelling tot de apparatuur die Amerikaanse en Aziatische leveranciers maken – niet over een ‘backdoor’ beschikken. Die kennis wordt in toenemende mate opgepakt in de markt. “We zien dat terug in de omzet, die met twintig procent groeide, maar meer nog in de aandacht voor ons beleid. Grote kwaliteitsmedia, van de Frankfurter Allgemeine tot The Times, schrijven over onze visie op security”, legt Herrlich uit.

Het helpt daarbij dat Lancom als enige fabrikant in Europa de hoogst mogelijke certificering kreeg voor de beveiliging van kritische infrastructuren tegen cyberaanvallen. Het Duitse Federale Kantoor voor Informatiebeveiliging (BSI) verleende die certificering. Steeds vaker kiezen overheden voor producten van Lancom. “Wij adviseren onze gebruikers te zorgen voor een aantal ‘save boxes’ in het netwerk. Leg over de echt kritische systemen een veilige laag met gecertificeerde apparatuur.”

De Duitse regering heeft security-aspecten geadresseerd met een eigen digitale agenda, die aansluit op de strengere IT-securitywetten. De regering betaalt voor mkb-bedrijven mee aan hun beveiliging, met als argument dat de echt grote bedrijven, zoals Volkswagen of Bayer, het zelf kunnen regelen met hun grote IT-afdelingen. Mkb-bedrijven hebben vaak te weinig kennis om hun apparatuur goed te beveiligen. Het is niet zo dat de staat de aanschaf van apparatuur vergoedt, maar wel security assessments én de helft van de kosten voor services. “Duitsland ziet het mkb als de ruggengraat van de economie en wil het beveiligingsniveau bij die bedrijven verhogen.”

De sleutel naar optimaal veilige netwerkapparatuur is volgens Herrlich proprietary software. “Lancom heeft altijd haar eigen OS ontwikkeld. We kennen elke regel code, er is niets in het product dat door derden is samengesteld. Dat lukt je bij open source-omgevingen nooit.”

Of de aandacht voor security-problemen zoals Heardbleed en NSA ertoe leidt dat open source een terugval zal krijgen durft Stefan Herrlich niet te zeggen. Er zijn volgens de managing partner zeker omgevingen waarin je open source redelijk probleemloos kunt inzetten, maar voor die onderdelen van het netwerk waar je optimale veiligheid wenst, bijvoorbeeld de routers die de connectie vormen tussen het private en het publieke domein, geldt dat beslist niet. “Vaak wordt proprietary software als iets onwenselijks beschreven. Wij delen die opvatting niet en werken al sinds de oprichting van Lancom aan en met ons eigen OS.”

Veilige ePaper-displays

Lancom concentreert zich in haar aanbod op zes verticalen, waarvan hospitality, healthcare en retail de belangrijkste zijn. In dat laatste domein kondigde de fabrikant onlangs een samenwerking aan met het Oostenrijkse imagotag. Gezamenlijk brengen de leveranciers draadloze ePaper-displays op de markt die in retailomgevingen met een specifieke radio aangestuurd worden. Deze radio is toegevoegd aan een wlan Access Point. Tegelijkertijd is iBeacon als derde radio technology toegevoegd.

Herrlich: “Retailers hebben belang bij zo veel mogelijk informatie over hun klanten. Online shops krijgen die haast automatisch binnen, fysieke winkels hebben het lastiger. Door naast wlan-tracking ook iBeacon-- tracking (Bluetooth 4.0) in te zetten kunnen we op tien centimeter nauwkeurig registreren waar een bezoeker zich in een winkel bevindt, hoe zijn routing door het pand is en waar hij blijft staan kijken naar een product.”

Een onderneming als Mediamarkt monitort continu op internet hoe prijzen van verschillende producten zich ontwikkelen. Door elektronische displays te gebruiken kunnen ze hun prijzen op elk moment van de dag bijstellen. Deze innovatie maakt retailers flexibeler. Ook hier is het echter zaak alle data veilig in het netwerk te houden. “Wij denken dat het inzetten van iBeacon-technologie zowel voor consumenten als voor retailers voordelen biedt, maar je zult in elk geval security en privacy goed moeten regelen”, legt Herrlich uit. “Daarnaast zullen consumenten niet ongevraagd aanbiedingen krijgen, maar is de communicatie geïntegreerd in een app die ze, bijvoorbeeld als vaste klant van een warenhuis, hebben geïnstalleerd.”

Dankzij wlan en iBeacons weet een retailer dus waar de klanten zijn in een warenhuis, of zien reizigers op hun smartphone hoe ze op een vliegveld het snelst naar een andere gate kunnen lopen. Volgens Herrlich kan de technologie nieuwe winkelervaringen mogelijk maken, met gepersonaliseerde aanbiedingen. En het geeft de retailer inzicht. Mercedes Daimler in Duitsland gebruikt bijvoorbeeld bewegingsdata om klantbewegingen te volgen in een showroom. “Ze adverteren op vrijdag in de grote kranten en kijken in het weekend of mensen inderdaad naar dat specifieke model lopen.” Herrlich is echter realistisch: “Het werkt alleen als het veilig en zeker kan. Data van de retailer moet binnen zijn omgeving blijven, gegevens van klanten mogen niet op straat liggen.” En niet alleen dat, het zijn de partners van Lancom Systems die toepassingen moeten ontwikkelen die aansluiten op de wensen van de markt. “In zekere zin laten wij het product los en nodigen developers uit om de technologie door te ontwikkelen.”