‘Cyberaanval op Sony Pictures is oorlogsdaad’

Hacker (bron: FreeImages.com/Jakub Krechowicz)

De cyberaanval op Sony Pictures zou gezien moeten worden als een oorlogsdaad. Non-kinetische aanvallen met bijvoorbeeld destructieve malware of destructieve netwerkaanvallen zouden hetzelfde moeten worden beoordeeld als een kinetische aanval met bijvoorbeeld een bom.

Officieel is de cyberaanval op Sony Pictures geen oorlogsdaad. De Talinn Manuel van de NAVO omschrijft een cyberoorlogsdaad als ‘een cyberoperatie, ongeacht of deze offensief of defensief is, waarvan met redelijk kan worden verwacht dat deze tot verwondingen aan of de dood van personen of schade aan danwel vernietiging van objecten veroorzaakt”.

‘We moeten anders naar cyberaanvallen kijken’

Dave Aitel, een voormalig onderzoekswetenschapper van de NSA en tegenwoordig CEO van het beveiligingsbedrijf Immunity, is van mening dat we op een andere manier zouden moeten kijken naar cyberaanvallen. Aitel zegt tegen Business Insider dat deze aanvallen in veel gevallen geen misdaad meer zijn, maar een oorlogsdaad. De digitale aanvallen zouden dan ook op dezelfde wijze moeten worden bekeken als een aanval met bijvoorbeeld een bom of raket, wat betekent dat de Amerikaanse overheid en het Amerikaanse leger ook op dezelfde wijze zouden moeten reageren.

Aitel stelt dat als de Verenigde Staten (VS) denkt dat Noord-Korea achter de cyberaanval zit zij nauwkeurig een offensief en defensief antwoord moet formuleren. “We gaan Noord-Korea uiteraard niet bombarderen. Maar zouden we een cyberaanval kunnen opzetten tegen hun instituties? Kunnen we het land afsluiten van internet?”, stelt Aitel. De CEO van Immunity benadrukt dat dit vanuit een technisch standpunt mogelijk is, maar wel kan leiden tot verdere escalatie van het conflict.

Welke verantwoordelijkheid heeft de overheid?

“We moeten discussiëren over de rol en verantwoordelijkheid die de Amerikaanse overheid zou moeten hebben in het beveiligen van Amerikaanse bedrijven tegen cyberaanvallen”, concludeert Aitel.

4 Responses to ‘Cyberaanval op Sony Pictures is oorlogsdaad’

 1. […] Google. De Lazarus Group is een cybercrimegroepering die ook verdacht wordt van de grootschalige cyberaanval op Sony Pictures en de diefstal van miljoenen dollars bij de Centrale Bank van Bangladesh. Daarnaast wordt de groep […]

 2. WikiLeaks maakt opnieuw gestolen data van Sony openbaar

  5 mei 2015
  Nieuws

  WikiLeaks publiceert opnieuw e-mails die bij Sony Pictures Entertainment zijn gestolen. De nieuwe data is aan het bestaande online archief over Sony toegevoegd.
  Dit maakt WikiLeaks bekend via Twitter. In totaal staan er nu ruim 30.000 documenten en bijna 175.000 e-mailberichten van ruim 2.200 mailadressen van Sony in het archief. Het eerste deel van het archief werd medio april op de website van WikiLeaks. Dit archief is nu dus verder uitgebreid.
  De gestolen data geeft inzicht in allerlei activiteiten van Sony. Zo blijkt het bedrijf onder andere fors te investeren in lobbyisten die zich richten op copyrightzaken, het beleid rond internet, handelsovereenkomsten en piraterij. Sony is uiteraard niet gelukkig met het openbaar worden van de gestolen data. Julian Assange, oprichter van WikiLeaks, is echter van mening dat de data nieuwswaardig is en dus openbaar moet worden gemaakt.
  NEW: WikiLeaks Sony search now has thousands of additional Sony emails: https://t.co/TYECVPxvzZ pic.twitter.com/q0uD91ulxB
  — WikiLeaks (@wikileaks) April 30, 2015

  jQuery(document).load(function(){ stLight.options({publisher:”}); });emailprintvar dd_offset_from_content = 40;var dd_top_offset_from_content = 0;var dd_override_start_anchor_id = “”;var dd_override_top_offset = “”;Meer weten over dit onderwerp:6 januari 2015 Lavabit-oprichter Levinson werkt aan zwaar beveiligd e-mailsysteem24 december 2014 Sony dreigt met rechtszaak als Twitter accounts rond Sony-hack niet verwijderd19 november 2014 Amerikaanse overheid haalt e-mailnetwerk offline na mogelijke hack7 januari 2015 Nieuwe marktplaats voor gestolen vertrouwelijke data op komst3 februari 2014 Hackers hebben 600 e-mailaccounts van Duitse overheid in handen11 september 2014 5 miljoen inloggegevens voor Gmail-accounts uitgelekt

  documenten, e-mail, gestolen data, hack, Sony Pictures Entertainment, WikiLeaks

 3. CEO van Sony: ‘Mijn medewerkers zijn doelwit geworden van een kwaadaardige aanval’

  7 januari 2015
  Nieuws

  Na lange tijd geen reactie te hebben gegeven heeft Sony Corporation alsnog gereageerd op de grootschalige cyberaanval op de filmstudio Sony Pictures. CEO van Sony Kazuo Hirai stelt op CES 2015 dat zijn medewerkers doelwit zijn geworden van een kwaadaardige cyberaanval. Hirai zegt trots te zijn dat zijn bedrijf niet heeft toegegeven aan de chantage van cybercriminelen.
  Sony Pictures werd eind vorig jaar aangevallen door een hackersgroep die opereert onder de naam ‘Guardians of Peace’. De hackers wisten de IT-systemen van Sony Pictures in november binnen te dringen, waarbij zij ook een enorme hoeveelheid gevoelige data buitmaakte. Denk hierbij aan films die nog niet zijn vrijgegeven, maar ook aan pijnlijk intern mailverkeer van bestuursleden van Sony. Ook persoonlijke informatie over (ex-)medewerkers van de filmstudio liggen op straat.
  De CEO laat in het midden wie er precies achter de cyberaanval zit. De Verenigde Staten (VS) leggen deze schuld bij Noord-Korea. De cyberaanval zou zijn uitgevoerd uit woede over de film The Interview, dat gaat over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De VS nam eerder sancties tegen tien verschillende overheidsfunctionarissen en drie overheidsdiensten uit het land.
  jQuery(document).load(function(){ stLight.options({publisher:”}); });emailprintvar dd_offset_from_content = 40;var dd_top_offset_from_content = 0;var dd_override_start_anchor_id = “”;var dd_override_top_offset = “”;Meer weten over dit onderwerp:Sony Pictures gaat The Interview alsnog uitbrengenHackers chanteren filmstudio Sony PicturesSony Pictures schrapt film na dreigementen van hackers‘Cyberaanval op Sony Pictures is oorlogsdaad’CEO van Target stapt op na datalekVS neemt sancties tegen Noord-Korea na Sony-hack; Noord-Korea reageert furieus

  CEO, CES 2015, cybercrime, filmstudio, Kazuo Hirai, Sony Pictures

 4. VS neemt sancties tegen Noord-Korea na Sony-hack; Noord-Korea reageert furieus

  6 januari 2015
  Nieuws

  De Verenigde Staten (VS) is ervan overtuigd dat Noord-Korea achter de cyberaanval op Sony Pictures ziet. De Amerikanen hebben sancties aangekondigd tegen het land. Noord-Korea is furieus.
  De VS kondigde afgelopen vrijdag aan sancties te nemen tegen 10 Noord-Koreaanse overheidsfunctionarissen en drie overheidsdiensten, waaronder de Noord-Koreaanse inlichtingendienst. Het is de eerste keer dat de Amerikanen dergelijke maatregelen nemen na een cyberaanval. President Barack Obama kondigde ook aan te overwegen Noord-Korea opnieuw op de lijst te zetten met sponsoren van terrorisme.
  Furieus
  Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat het land ook maar iets te maken heeft met de cyberaanval op de Amerikaanse studio. Het land is dan ook furieus over de sancties die de VS heeft aangekondigd. Wel heeft het land overigens laten weten niet rouwig te zijn om de cyberaanval. Noord-Korea ziet The Interview als een ‘terroristische daad’ en noemt het hacken van Sony Pictures dan ook een ‘rechtmatige daad’.
  KCNA, het staatspersbureau van Noord-Korea, meldt dat de sancties een averechts effect zullen hebben en de toch al slechte verhoudingen tussen de twee landen alleen maar verder zullen verslechteren. Het persbureau stelt dat de sancties ertoe zullen leiden dat de wil en inzet van Noord-Korea om de soevereiniteit van hun land te verdedigen.
  Cyberaanval op Sony Pictures
  Hackers sloegen eind vorig jaar toe bij Sony Pictures en braken in op servers van het bedrijf. Allerlei gevoelige informatie werd gestolen, waaronder interne e-mails van bestuursleden, persoonlijke gegevens over (ex-)medewerkers van het bedrijf en ook een aantal nog niet vrijgegeven films.
  De hackersgroep dreigde daarnaast bioscoopketens te zullen aanvallen die de film The Interview, over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim-Jong un, zouden vertonen. Verschillende bioscoopketens kondigde hierop aan de film niet te zullen uitzenden, waarna Sony Pictures in eerste instantie besloot de film in zijn geheel te schrappen. Hier is de filmstudio inmiddels op teruggekomen. In de Verenigde Staten kan de film inmiddels via onder andere YouTube worden bekeken.
  jQuery(document).load(function(){ stLight.options({publisher:”}); });emailprintvar dd_offset_from_content = 40;var dd_top_offset_from_content = 0;var dd_override_start_anchor_id = “”;var dd_override_top_offset = “”;Meer weten over dit onderwerp:Sony Pictures gaat The Interview alsnog uitbrengenSony Pictures schrapt film na dreigementen van hackersDuitse en Amerikaanse inlichtingendienst tapten internetknooppunt in Frankfurt jarenlang af‘Cyberaanval op Sony Pictures is oorlogsdaad’Hackers chanteren filmstudio Sony Pictures‘Noord-Korea beschikt over meer professionele hackers dan de VS’

  Noord-Korea, sancties, Sony Pictures, The Interview, Verenigde Staten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *