Duitsland en Frankrijk: ‘Dwing neutraliteit van zoekmachines als Google via wet af’

Grote zoekmachines als Google moeten altijd hun neutraliteit bewaken. Deze neutraliteit moet desnoods via de wet bij bedrijven kunnen worden afgedwongen. Dit stellen Duitsland en Frankrijk voor.

Het Financieele Dagblad meldt dat de Duitse regering een brief heeft geschreven aan eurocommissaris Günther Oettinger van Digitale Economie. De Duitsers stellen in deze brief samen met de Franse overheid een aantal voorstellen te hebben ontwikkeld om de neutraliteit van grote zoekmachines te bewaken. Hoe deze voorstellen er concreet uitzien is nog onduidelijk.

Dominante marktpositie

Google verwerkt op dit moment ongeveer 95% van alle zoekopdrachten afkomstig uit Europa. Het bedrijf heeft hierdoor veel macht. De Europese Commissie onderzoekt op dit moment of Google zijn dominante positie op de markt voor zoekmachines misbruikt om eigen producten te promoten. Google zou onder andere eigen producten bovenaan in de zoekresultaten plaatsen, waardoor deze extra aandacht krijgen.

Het Amerikaanse techbedrijf en de EU liggen al langer met elkaar overhoop. Het Europees Parlement heeft deze week ingestemd met een resolutie waarin wordt voorgesteld Google op te splitsen om de macht van het bedrijf in te dammen. Het gaat om een niet-bindende resolutie, aangezien het EP zelfs geen wetsvoorstellen kan indienen. Eurocommissaris Oettinger heeft al laten weten weinig te zien in het plan van de EP. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat het EP Google in de praktijk gaat dwingen zich op te splitsen.