CBP: ‘Leg wettelijk vast hoe gegevens in sociaal domein verwerkt mogen worden’

privacy

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) maakt zich zorgen over de verwerking van persoonsgegevens door gemeenten. Het CBP roept op wettelijk vast te leggen hoe gegevens van burgers in het sociaal domein verwerkt mogen worden.

Gemeenten gaan vanaf 1 januari 2015 belangrijke taken uitvoeren op het gebied van jeugdzorg, werk en inkomen en de zorg aan langdurig zieken en ouderen. In het sociaal domein worden veel taken op verschillende manieren en door verschillende partijen uitgevoerd. Gemeenten moeten voor iedere manier en partij vaststellen op welke grondslag uit de Wet bescherming persoonsgegevens de gegevensverwerking kan worden gebaseerd.

Persoonsgegevens uitwisselen

Het CBP waarschuwt dat dit tijdrovend, ingewikkeld en soms zelfs onmogelijk is. Als voorbeeld noemt de organisatie het uitwisselen door gemeenten van persoonsgegevens voor taken die niet concreet terug te vinden zijn in de wetten over jeugdzorg, werk en inkomen en zorg voor langdurig zieken en ouderen. Hiervoor is geen wettelijke basis te vinden.

Het CBP adviseert daarom een ‘deugdelijke wettelijke basis’ te creëren voor het werken met gegevens van burgers in het sociaal domein. Dit moet zorgen voor rechtszekerheid en transparantie voor zowel gemeenten als burgers over het doel, de noodzaak en de rechtmatigheid van de verwerking van persoonsgegevens.

Lees ook
Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon houdt communicatie veilig met Zivver

Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon houdt communicatie veilig met Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatieoplossingen, maakt bekend dat Ergon heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kan een selecte groep medewerkers die met persoonsgevoelige informatie van werkzoekenden werkt, op een veilig manier gegevens mailen naar de betrokken instanties.

Laptop met persoonsgegevens gestolen bij Waterschap Aa en Maas

Laptop met persoonsgegevens gestolen bij Waterschap Aa en Maas

Twee laptops met persoonsgegevens van Waterschap Aa en Maas zijn tijdens verbouwingswerkzaamheden op het hoofdkantoor in Den Bosch gestolen. De laptops bevatten persoonsgegevens van leden van het algemeen bestuur. Dit bevestigt het waterschap aan het Eindhovens Dagblad (ED). Getroffen bestuursleden zijn door het waterschap op de hoogte gesteld va1

Privégegevens van 20.000 Nederlandse autokopers inzichtelijk door datalek

Privégegevens van 20.000 Nederlandse autokopers inzichtelijk door datalek

De privégegevens van 20.000 Nederlandse autokopers zijn via internet toegankelijk geweest. Dit was mogelijk door een fout in de website van kredietverstrekker AutoCash. Dit meldt RTL Nieuws op basis van een tipgever. Deze geeft aan het lek al maanden geleden te hebben aangekaart bij de softwareleverancier, maar dat het lek niet is gedicht. RTL Z1