Meekijken bij duizenden IP-beveiligingscamera’s

Wereldwijd worden duizenden IP-beveiligingscamera’s gebruikt om woningen, bedrijfspanden en andere objecten te bewaken. De camera’s zijn vaak niet of slecht beveiligd, waardoor de eigenaren door kwaadwillenden eenvoudig kunnen worden bespioneerd. Om dit probleem aan te tonen zijn op de website Insecam.com duizenden slecht of niet beveiligde IP-beveiligingscamera’s verzameld, waarop iedereen kan meekijken.

Veel beveiligingscamera’s zijn via internet toegankelijk. Erg handig natuurlijk, aangezien de beelden hierdoor op iedere moment en iedere locatie via internet kunnen worden bekeken. Eigenaren kunnen de camera’s beveiligen met een wachtwoord, waardoor alleen zij toegang hebben tot de camerabeelden. Veel beheerders zijn echter vergeten dit wachtwoord in te stellen of gebruiken het standaardwachtwoord dat de fabrikant heeft ingesteld. Iedere kwaadwillenden kan hierdoor eenvoudig toegang krijgen tot de camera.Niet gehackt
De website Insecam.com heeft een groot aantal van dit soort camera’s verzameld. De camera’s zijn gecategoriseerd per land, waarbij in de meeste gevallen ook de exacte locatie van de camera wordt weergegeven. De eigenaar van de website benadrukt de camera’s niet te hebben gehackt, maar enkel te hebben gezocht naar toegankelijk camera’s via Google.

Wie zijn eigen IP-beveiligingscamera voorbij ziet komen op de website en deze wilt verwijderen hoeft enkel de inloggegevens van de camera aan te passen, waardoor de website hier niet langer toegang toe heeft en de camera dus automatisch op zwart gaat. Beheerders die een camera publiekelijk toegankelijk willen houden, maar niet op Insecam.com vertoond willen worden kunnen de URL van hun IP-beveiligingscamera doorsturen naar de beheerders van de website. De beheerders beloven de camera in dit geval van de website te verwijderen.


3 Responses to Meekijken bij duizenden IP-beveiligingscamera’s

 1. Ruurd van Veelen schreef:

  Voor de mensen die het nog niet ontdekt hebben, hier een tip: je hebt ook webcam ‘schuifjes’. Daarmee schuif je een stukje plastic over je webcam als je hem niet gebruikt. Wil je hem wel gebruiken? Dan schuif je hem weer open. Heel handig. Na heel wat googlen en de chaos van aanbieders, heb ik die van INVI gekocht (http://www.inviwebcamcover.nl) Scheelt je weer uitzoeken. Astu.

 2. Gratis iPhone- en iPad-virusscanner populairste onderwerp van 2014
  Security is het afgelopen jaar met grote regelmaat in het nieuws geweest. Allerlei cybercriminaliteit, datalekken en computerinbraken vonden afgelopen jaar plaats. Er is dan ook steeds meer aandacht voor de beveiliging van (mobiele) apparaten. De lancering van een gratis virusscanner voor de iPhone en iPad door Avira was afgelopen jaar het meest populaire nieuwsbericht op Infosecurity Magazine.
  Naast de gratis virusscanners hadden lezers van Infosecurity Magazine veel aandacht voor cyberincidenten. In de top vijf van de meest gelezen artikelen op deze website vinden we verschillende artikelen terug over hackincidenten. De top 5 ziet er als volgt uit:
  Avira lanceert gratis virusscanner voor iPhone en iPad
  Meekijken bij duizenden IP-beveiligingscamera’s
  Criminelen hacken 100.000 Instagram-accounts via malafide app
  Installeren van gekraakte apps op iPhone en iPad kan nu ook zonder jailbreak
  Hackers kunnen zonder toestemming meekijken met webcams, IP-camera’s en babymonitors
  Nieuwe beveiligingstechnologieën en -producten
  In de rest van de top 10 vinden we onder andere nieuwe beveiligingstechnologieën en -producten terug. De top 6 t/m 10 van de meest gelezen artikelen ziet er als volgt uit:
  Kingston lanceert beveiligde USB-stick met USB 3.0-ondersteuning
  Encryptie onmisbaar door privacywetgeving
  Nederlanders laten steeds vaker data terughalen van kapotte smartphone
  Kwetsbaarheid in Fritzbox-modems ernstiger dan gedacht
  XS4ALL-klanten ontvangen hoge telefoonrekening door cyberinbraak op router
  Meer weten over dit onderwerp:Nederland in top 10 van landen met de meeste C&C-servers voor botnetsEuropol en European Banking Federation bestrijden samen cybercrimeIntel koopt PasswordBoxAmerikaanse overheid waarschuwt voor malafide iOS-appsJailbreak voor iPhone, iPad en iPod touch bevat een backdoorSecurEnvoy laat gebruikers zichzelf identificeren met een QR-code

  beveiliging, Infosecurity Magazine, security, top 10, top 5

 3. Website met beelden van duizenden bewakingscamera’s offline gehaald

  25 november 2014
  Nieuws

  De website Insecam.com is tijdelijk uit de lucht gehaald door de maker. De website maakt het mogelijk via slecht of niet beveiligde IP-bewakingscamera’s wereldwijd duizenden slachtoffers te begluren.
  De ontwikkelaar van de website meldde eerder op zijn website de boodschap “Programmeur zoekt werk op afstand.” Verschillende media meldde dan ook dat de website door de maker uit de lucht was gehaald. Niets blijkt echter minder waar. De website is inmiddels weer gewoon bereikbaar. Wel is het aantal camera’s op de website fors verminderd. Waar voorheen bijvoorbeeld 2.268 camera’s in Nederland te bekijken waren is dit aantal nu nog slechts 19.
  Het feit dat de website minder camera’s vertoond wilt niet zeggen dat het aantal lekke bewakingscamera’s ineens is verminderd. De bewakingscamera’s die eerder werden vertoond kunnen hoogstwaarschijnlijk nog steeds door onbevoegden worden bekeken. De maker van de website benadrukte eerder geen enkele camera te hebben gehackt. De camera’s zijn verzameld door op internet te zoeken naar onbeveiligde bewakingscamera’s of door met het standaard wachtwoord proberen in te loggen op bewaakte camera’s. Veel gebruikers vergeten namelijk dit standaard wachtwoord te wijzigen, terwijl dit wachtwoord eenvoudig op internet kan worden opgezocht. Alleen door deze inloggegevens te wijzigen kunnen gebruikers hun privacy afschermen en voorkomen dat onbevoegden meekijken via de camera.
  jQuery(document).load(function(){ stLight.options({publisher:”}); });emailprintvar dd_offset_from_content = 40;var dd_top_offset_from_content = 0;var dd_override_start_anchor_id = “”;var dd_override_top_offset = “”;Meer weten over dit onderwerp:Meekijken bij duizenden IP-beveiligingscamera’sBits of Freedom: Veeg bewaarplicht communicatiegegevens definitief van tafelLinkedIn-tool SellHack offline na klacht LinkedInHackers kunnen zonder toestemming meekijken met webcams, IP-camera’s en babymonitorsGegevensverlies door Internet of Things baren consumenten veel zorgenTweede Kamer wil gemeenten kunnen afsluiten van DigiD

  beveiliging, bewakingscamera, camera’s, Insecam, Insecam.com, privacy, security

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.