Beveiligingsapp van politie voor Leids Ontzet verstuurt data onversleuteld

encryptie-groot

De gemeente Leiden en de politie ontwikkelden samen een app om de beveiliging van Leids Ontzet in goede banen te leiden. Deze app blijkt echter een beveiligingslek te bevatten. Gegevens worden onversleuteld tussen smartphones en de politie verzonden.

Het lek is ontdekt door Mark Koek van het beveiligingsbedrijf QCSec. Het dataverkeer van de app wordt niet rechtstreeks naar de politie verzonden, maar komt eerst op allerlei andere servers terecht. De data wordt daarnaast ook nog eens onversleuteld verzonden. De data wordt opgeslagen op servers van een Engels bedrijf, Amerikaanse servers van Amazon en servers van de Duitse ontwikkelaar van de app.

Andere evenementen

De app lijkt niet alleen te zijn ingezet tijdens Leids Ontzet, maar ook op Koningsdag, de Gay Pride in Amsterdam en de Vierdaagse in Nijmegen. De applicatie zou onderdeel zijn van een Europees onderzoek naar crowdcontrol met de naam 'Socionocal'.

Een succes lijkt de app echter niet te zijn. Een woordvoerder van de politie laat aan het Leids Dagblad weten dat de organisatie de stekker uit de app trekt. Het beveiligingsprobleem dat Koek heeft aangetroffen zou hier echter niet mee te maken hebben. De beslissing te stoppen met de app zou al eerder zijn genomen.

http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/leidenenregio/article27197539.ece/Beveiligingslek-in-politieapp-Leids-Ontzet?lref=r_regionaal

Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1