Europol waarschuwt voor dodelijke hacks van pacemakers en insulinepompen

zorg

Europol waarschuwt voor de gevaren van de koppeling van elektrische en elektronische apparaten met het internet. Deze apparaten kunnen dankzij deze verbinding worden gehackt. Zeker in de zorg kan dit tot enorme risico's leiden. Zo kunnen cybercriminelen pacemakers of insulinepompen ontregelen. Europol spreekt dan ook over moorden die online gepleegd kunnen worden.

De Europese opsporingsinstanties doet zijn uitspraken in het rapport 'The Internet Organised Threat Assessment (iOCTA). Europol waarschuwt in het rapport voor een nieuw vorm van afpersing, waarbij cybercriminelen apparaten hacken en losgeld eisen. Deze vorm van cybercrime is vooral bekend van ransomware, waarbij persoonlijke data van gebruikers wordt versleuteld en losgeld wordt geëist. Europol waarschuwt dat cybercriminelen echter ook apparatuur in de zorg kan hacken om zorginstellingen af te persen.

Richtlijnen

Europol is overigens niet de enige partij die waarschuwt voor het gevaar dat hackers kunnen opleveren in de zorg. De Amerikaanse Federal Food and Drug Association publiceerde gisteren richtlijnen die de gezondheidszorg moeten helpen apparatuur veilig te houden. Gezondheidsinstellingen zouden onder andere IT-systemen en medische apparatuur met regelmaat moeten controleren op kwetsbaarheden of zwakke plekken.

Het rapport 'The Internet Organised Threat Assessment is hier te downloaden.

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.