Europol en European Banking Federation bestrijden samen cybercrime

agreement_ebf2

De European Banking Federation (EBF) en Europol's European Cybercrime Centre (EC3) gaan de samenwerking tussen opsporingsdiensten en de financiële sector versterken. Hierdoor hebben beide partijen een akkoord ondertekend.

EBF is een organisatie waarin een groot aantal financiële instellingen zich hebben verenigd. EC3 brengt op zijn beurt de politiemachten in EU-lidstaten met elkaar in contact. De partijen kunnen hierdoor beide sectoren breed bereiken. De samenwerking tussen de EBF en EC3 moet een positief effect hebben op het voorkomen en bestrijden van toekomstige cybercrime. De partijen willen zich onder andere gaan richten op de steeds geavanceerdere phishingtechnieken en grote diversiteit aan banking trojans.

Belangrijke dag

"Vandaag is een belangrijke dag voor zowel opsporingsautoriteiten als de financiële sector in Europa. We zijn overeengekomen onze samenwerking te verstevigen, waarbij wij nationale wetgeving blijven respecteren. Gezamenlijk willen wij meer mogelijkheden creëren om cybercrime tegen de financiële sector te voorkomen, vervolgen en verstoren. Dit is meer dan alleen een ceremonieel gebaar. We bouwen een vertrouwde relatie op met als doel tastbare resultaten te behalen die het leven van criminelen bemoeilijkt en het leven van de financiële sector en zijn gebruikers vereenvoudigt", zegt Troels Oerting, hoofd van de EC3.

"Onze leden werken al nauw samen met nationale opsporingsinstanties om financiële cybercrime aan te pakken. Onze samenwerking met Europol voegt aan dit belangrijke werk een Europese dimensie toe. Internationale samenwerking tussen banken en opsporingsinstanties is essentieel aangezien cybercriminelen geen landsgrenzen respecteren", voegt Wijs Mijs, Chief Executive van de EBF, hier aan toe.

Lees ook
SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.