Google gaat encryptie in Android L standaard activeren

encryptie

Het Android-platform biedt al ruim drie jaar de mogelijkheid opgeslagen informatie en data te versleutelen. Gebruikers moeten deze optie op dit moment echter wel zelf inschakelen. Hier komt verandering in. Google heeft bekend gemaakt de versleuteling van persoonlijke gegevens en bestanden wordt in de komende versie van Android, Android L, standaard aan te zetten.

Dit heeft een woordvoerder van Google bekend gemaakt. Google benadrukt in de verklaring dat encryptiesleutels alleen op de apparaten van gebruikers staan en dus niet worden opgeslagen op servers van Google. Door de encryptie standaard aan te zetten wil Google meer gebruikers van de extra beveiligingslaag laten profiteren.

Verklaring Google

"Android biedt al ruim drie jaar encryptie aan. De encryptiesleutels worden niet buiten het apparaat opgeslagen en kunnen hierdoor ook niet worden gedeeld met opsporingsinstanties, legt woordvoerder van Google Niki Christoff uit aan The Washington Post. "Als onderdeel van onze nieuwe Android-versie wordt encryptie standaard out-of-the-box ingeschakeld zodat gebruikers hier niet eens over na hoeven te denken."

De stap zou al maanden worden voorbereid door Google. Met de nieuwe maatregel lijkt Google in te spelen op de onrust die is ontstaan door onthullingen van Edward Snowden over cyberspionage door overheidsdiensten als de National Security Agency (NSA). Door encryptiesleutels zelf niet in handen te hebben wil Google voorkomen dat dergelijke partijen het bedrijf kunnen dwingen deze sleutels te overhandigen.

Beschikbaarheid

Android L is naar verwachting volgende maand beschikbaar voor Android-gebruikers.

Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.