Onderzoeker kan WPS-code in 1 seconde achterhalen

Hacker (bron: FreeImages.com/Jakub Krechowicz)

Dat WiFi Protected Setup (WPS) onveilig is is al langer bekend. Een Zwitserse onderzoeker heeft echter een methode ontdekt waarmee een WPS-sleutel aanzienlijk sneller kan worden gekraakt. De onderzoeker heeft slechts één seconde nodig om de pincode te achterhalen.

WPS is een beveiligingstechniek die het eenvoudig maakt een WiFi-netwerk met WPA of WPA2 te beveiligen. Gebruikers kunnen apparaten met het netwerk verbinden door simpelweg een pincode in te voeren die op de router of het access point is te vinden. Ingewikkelde wachtwoorden hoeven dus niet te worden onthouden.

Brute force
Eind 2011 maakte de beveiligingsonderzoeker Stefan Viehbock echter bekend dat een ontwerpfout in WPS het mogelijk maakt via een brute force-aanval de pincode te kraken. Hier zijn kwaadwillenden slechts enkele uren mee bezig. WPS wordt sindsdien niet langer als veilig gezien.

De beveiligingsonderzoeker Dominique Bongard heeft de techniek van Viehbock verder uitgewerkt en heeft de tijd die nodig is om een WPS-code te kraken aanzienlijk verminderd. Bongard maakt niet gebruik van een brute force-aanval om de pincode te raden, maar berekent deze code. Hierdoor kan de WPS-code in slechts één seconde worden achterhaald.

Broadcom en ??
Het probleem is aanwezig in routers en access points waar gebruik wordt gemaakt van chipsets van twee verschillende fabrikanten. Het gaat hierbij in ieder geval om Broadcom. De andere fabrikant wordt voorlopig door Bongard geheim gehouden, waarmee de onderzoeker het bedrijf de mogelijkheid wil geven het probleem te verhelpen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.