'Turkse hacker Ercan F. is grote brein achter digitale bankroof'

sleutels-beveiliging-security

Begin 2013 werd de financiële wereld opgeschrikt door een digitale bankroof. Cybercriminelen wisten in slechte enkele uren 45 miljoen euro te stelen door twee banken te hacken. De Turkse cybercrimineel Ercan F., op internet beter bekend als 'Predator', 'Oreon' en 'Amonyak', is vermoedelijk het brein achter de bankroof.

Der Spiegel spreekt van een doorbraak in het onderzoek naar de digitale bankroof. Het onderzoek zou uitwijzen dat Ercan F. het meesterbrein is achter de megaroof. Bij deze roof werden twee verschillende banken gehackt, waarbij geld werd overgeschreven op bankrekeningen waarvan de cybercriminelen gekopieerde bankpassen in handen hadden. Het geld werd vervolgens in maar liefst 27 verschillende landen opgenomen met deze passen.

Sinds december 2013 achter de tralies

Ercan F. zit al sinds 19 december 2013 vast nadat hij werd gearresteerd in zijn hotelkamer in Frankfurt. De Duitse geheime dienst kwam de man op het spoor nadat hij via het wifi-netwerk van het hotel waar hij verbleef zijn e-mail ophaalde. Deze verbinding werd opgemerkt door de CIA, die de Duitse inlichtingendienst waarschuwde. Deze ondernam direct actie, waarna de man door de Duitse politie werd gearresteerd. Der Spiegel meldt dat in het onderzoek naar de bankroof nu bewijs is gevonden tegen de man.

Het is niet de eerste keer dat Ercan F. met justitie in aanraking komt. In Turkije is de man veroordeeld tot maar liefst 22 jaar celstraf wegens een gelijksoortige zaak. Zowel Turkije als de Verenigde Staten hebben om uitlevering van de cybercrimineel gevraagd.