Europol rolt georganiseerd netwerk met Roemeense cybercriminelen op

handboeien-klein

Het European Cybercrime Centre (EC3) van Europol maakt bekend een georganiseerd crimineel netwerk dat voornamelijk uit Roemenen bestond te hebben opgerold. Het netwerk zou zich op grote schaal hebben schuldig gemaakt aan cybercrime.

De criminelen worden verdacht van fraude met online betalingen, het binnendringen van internationale non-cash betalingssystemen via malware-aanvallen, het uitvoeren van illegale financiële transacties en overschrijvingen, skimming, witwassen en drugshandel. Leden van het criminele netwerk zouden Remote Access Tools (RAT's) hebben gebruikt om toegang te verkrijgen tot computers van betalingsdiensten in geheel Europa.

65 arrestaties

In totaal zijn 115 individuele ondervraagd. 65 hiervan zijn opgepakt in een gecoördineerde actie door zowel de Roemeense als Franse autoriteiten. Hierbij is een grote som geld, luxe voertuigen, IT-apparatuur en allerlei bewijsmateriaal in beslag genomen. In totaal zijn 117 huizen doorzocht.

"Als direct resultaat van een uitstekende samenwerking en uitmuntend werk van zowel politie als het openbaar ministerie in Roemenië, Frankrijk en andere Europese landen is een belangrijk crimineel netwerk opgerold. De rol van EC3 was het op effectieve wijze faciliteren van internationale samenwerking, inclusief de uitwisseling van inlichtingen en indien nodig resources. Na maanden onderzoek zijn veel individuele nu vastgezet nadat belangrijke locaties door de autoriteiten zijn geïdentificeerd en doorzocht. Het is niet de eerste keer dat een dergelijke operatie tot een groot succes leidt en het zal zeker ook niet de laatste keer zijn. Politieofficieren en aanklagers zullen blijven zich inzetten om betalingsverkeer veiliger te maken voor klanten in Europa en daarbuiten", aldus Troels Oerting, hoofd van de EC3.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware