Ook e-mail valt voortaan onder het briefgeheim

Alle vormen van communicatie zijn voortaan grondwettelijk beschermd, inclusief elektronische communicatie. Het brief-, telefoon- en telegraafgeheim wordt in artikel 13 van de grondwet vervangen door het brief- en telecommunicatiegeheim.

Dit staat in het voorstel tot wijziging van artikel 13 van de Grondwet waarmee de Rijksministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister-president Rutte, minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. De wetswijziging vloeit voort uit de kabinetsreactie op een advies van de staatscommissie Grondwet.

Techniekonafhankelijke formulering
Het begrip ‘telegraaf’ is verouderd. In het nieuwe voorstel is bewust gekozen voor de techniekonafhankelijke formulering ‘brief- en telecommunicatiegeheim’, waardoor de wet ook van toepassing moet zijn op alle huidige en toekomstige communicatiemiddelen. Denk hierbij aan e-mail, telefoonverkeer via internet en besloten communicatie via sociale media.

De wijziging van de grondwet heeft tot gevolg dat de overheid de inhoud van communicatie niet mag inkijken, ongeacht het middel waarmee deze communicatie is verzonden. Politie of inlichtingendiensten houden overigens wel de mogelijkheid toegang te krijgen tot deze communicatie, maar hier is wel toestemming van een bevoegde autoriteit voor nodig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.