Gartner: 'Windows XP zorgt voor forse toename verkochte bedrijfscomputers'

Het stopzetten van de technische ondersteuning van Windows XP door Microsoft gaat tot een flinke extra hoeveelheid verkochte bedrijfscomputers leiden. Gartner verwacht dat dit jaar nog 60 miljoen bedrijfscomputers zullen worden vervangen.

"Zakelijke upgrades van Windows XP en algemene vervangingscycli van bedrijven zullen de neerwaartse trend verzachten, zeker in West-Europa", voorspelt Ranjit Atwal, onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Dit jaar verwachten we dat in volwassen markten bijna 60 miljoen professionele PC's zullen worden vervangen". Door het stopzetten van de technische ondersteuning van Windows XP ontvangen bedrijven van Microsoft geen updates meer voor dit besturingssysteem. Beveiligingsgaten worden dus niet meer gedicht, wat voor veel bedrijven aanleiding is over te stappen op een nieuwer besturingssysteem. Dit besturingssysteem vereist doorgaans echter ook nieuwe hardware.

De grote hoeveelheid bedrijfscomputers die wordt vervangen zijn ook terug te zien in de algemene verkoopcijfers van PC's. "2014 wordt gekenmerkt door een relatieve opleving van de wereldwijde PC-markt", legt Atwal uit. Na een krimp van 9,5% in 2013 kan de wereldwijde PC-markt dit jaar een krimp van 2,9% verwachten. De krimp is dus nog steeds aanwezig, maar is wel aanzienlijk afgezwakt.