Experts: de vrijheid van het internet is in gevaar

internet_logo

De vrijheid van het internet is in gevaar. Online surveillance, strengere regelgeving van overheden en de commercialisering van het internet zorgen dat deze vrijheid steeds verder onder druk komt te staan. Hiervoor waarschuwen experts in een nieuw rapport van Pew Research Center en het 'Imagining the Internet Center' van de Amerikaanse Elon Universiteit.

De experts waarschuwen dat overheden steeds meer controle proberen te krijgen over informatie op het internet, voornamelijk onder het mom van digitale veiligheid. Ook zouden overheden steeds vaker op internet surveillance uitvoeren om de activiteiten van burgers in kaart te brengen. De experts waarschuwen in het rapport 'Digital Life 2025' dan ook dat er meer aandacht moet komen voor deze bedreigingen om de vrijheid van het internet te behouden.

Voor het rapport zijn meer dan 1.400 experts ondervraagd, die hun mening geven over de vrijheid van het internet. Ook kijken de experts vooruit en voorspellen hoe het internet er in 2025 uit ziet. Het rapport is gratis beschikbaar via Pew Research Center.

Meer over
Lees ook
Nieuwe beleidsregel “Handhaving Besluit Eindapparaten” legt basis voor vrije keuze internetapparatuur in Nederland

Nieuwe beleidsregel “Handhaving Besluit Eindapparaten” legt basis voor vrije keuze internetapparatuur in Nederland

Gisteren werd het officieel: in de toekomst hebben particulieren en bedrijven in Nederland het wettelijke recht om zelf te bepalen welke apparatuur zij gebruiken voor hun internettoegang. Aan de publicatie van de nieuwe beleidsregel "Handhaving Besluit Eindapparaten" ging jarenlang getouwtrek vooraf over het zogenaamde netwerkaansluitpunt.

Wintervakantie in coronatijd: Kinderen zochten online vooral naar Minecraft, DIY en Donald Trump

Wintervakantie in coronatijd: Kinderen zochten online vooral naar Minecraft, DIY en Donald Trump

Nieuw onderzoek van Kaspersky Safe Kids laat zien waar kinderen tijdens de wintervakantie 2020-2021 wereldwijd het meest in geïnteresseerd waren. Ondanks hun ‘kleinere wereld’, als gevolg van de sociale beperkingen, genoten kinderen voornamelijk van YouTube (21%) en games (15%), waarbij Minecraft het populairst was.

15,5% van de .nl-websites is voorzien van SSL-certificaat

15,5% van de .nl-websites is voorzien van SSL-certificaat

15,5% van de unieke websites op het topleveldomein .nl is voorzien van een SSL-certificaat. In totaal gaat het om 500.000 Nederlandse websites. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Het topleveldomein .nl telt in totaal 3,6 miljoen unieke websites. In 757.000 van de gevallen gaat het om een zakelijke we1