Aon introduceert verzekering tegen cybercrime

hacker3

Bedrijven kunnen zich vanaf deze week bij de verzekeringsmaatschappij Aon verzekeren tegen cybercrime. De polis dekt schade die bedrijven leiden door het verlies van persoonsgegevens, bedrijfsinformatie, bestuurlijke boetes en verloren winst door netwerkproblemen.

De verzekeringsmaatschappij stelt dat veel bedrijven ten onrechte denken dat schade als gevolg van cybercrime worden gedekt door 'normale' verzekeringen. Het bedrijf waarschuwt echter dat deze polissen geen volledige dekking bieden en bedrijven dus met een flinke schadepost kunnen blijven zitten. De verzekering is beschikbaar voor bedrijven met een omzet tot maximaal 50 miljoen euro per jaar.

Digitale risico's nemen toe

Aon stelt dat de digitale risico's voor bedrijven steeds verder toenemen. Organisaties zijn niet alleen in toenemende mate afhankelijk van internet en digitale gegevens om goed te functioneren, ook wordt de wetgeving op het gebied van privacy en informatiebeveiliging steeds verder aangescherpt. Zo is er Europese regelgeving in de maak die bedrijven verplicht melding te maken van een datalek. Er komen hoge sancties voor het niet correct nakomen van die plicht. Boetes kunnen oplopen tot vijf procent van de omzet.

"De digitale risico's die organisaties lopen, zijn zodanig toegenomen dat het geen exclusief ICT-vraagstuk meer is. Steeds vaker staat ook de bedrijfscontinuïteit op het spel", stelt Alex van den Doel, Managing Director bij Aon Global Risk Consulting. Aon adviseert organisaties daarom verder te kijken dan enkel een verzekering. "Een verzekering dekt de gevolgen van een incident, maar verlaagt de kans daarop niet. Om risico's goed te beheersen is daarom een integrale risicomanagement aanpak noodzakelijk." Een belangrijk onderdeel daarvan is taken en verantwoordelijkheden vast te leggen voor specifieke risico's. "Digitale risico's zijn een thema voor op de bestuursagenda," aldus Van den Doel.

Cyberrisico's inschatten

Aon heeft een diagnosetool ontwikkeld voor cyberrisico's om het bewustzijn van cyberrisico's onder bedrijven te vergroten. Organisaties kunnen met de tool een inschatting maken van de gevolgen die cybercrime voor hun bedrijf kunnen hebben.

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.