Europol en ENISA gaan nauwer samenwerken in strijd tegen cybercrime

hacker

Europol en het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) gaan nauwer samenwerking bij de bestrijding van cybercrime. De partijen willen meer informatie gaan uitwisselen, maar bestrijding van cybercriminelen met verbeteren.

Door de overeenkomst gaat Europol, diens European Cybercrime Centre (EC3) en ENISA een samenwerking aan. De nauwere samenwerking moet EU-lidstaten helpen cybercrime te voorkomen en bestrijden. De partijen gaan onder andere specifieke kennis en expertise op het gebied van cybercrimebestrijding uitwisselen. Ook worden best practices en strategische analyses met elkaar gedeeld.

De partijen benadrukken dat persoonlijke informatie van Europeanen niet door de partijen zal worden uitgewisseld. "Deze overeenkomst is een belangrijke stap in de strijd tegen cybercriminelen die steeds vaardiger worden en daarnaast steeds meer tijd, geld en mensen investeren in gerichte cyberaanvallen", zegt Rob Wainwright, directeur van Europol. Wainwright stelt dat cybercrime de wereldwijde economie jaarlijks naar schatting 400 miljard dollar kost. De aanpak hiervan is dan ook van belang en kan veel geld besparen.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.