ProtonMail haalt 200.000 dollar op in slechts enkele dagen tijd

Protonmail, dat een veilige NSA-proof e-maildienst wil opzetten, is enorm populair. De start-up heeft in slechts enkele dagen tijd via crowdfunding maar liefst 200.000 dollar opgehaald. Dit is twee keer zoveel als het bedrag waar Protonmail op mikte.

De e-maildienst is bedoeld om meekijkende ogen van bijvoorbeeld inlichtingendiensten als de NSA buiten de deur te houden. ProtonMail is daarom beveiligd met end-to-end-encryption. Hierbij blijven e-mailberichten versleuteld vanaf de machine van de verzenden tot op de machine van de ontvanger. Alleen de verzender of ontvanger van een bericht zijn dus in staat deze te ontsleutelen. De encryptie wordt standaard uitgevoerd, zodat ieder verzonden e-mailbericht beveiligd is.

ProtonMail kan mails niet inzien

Om zeker te stellen dat ProtonMail nooit door een inlichtingendienst kan worden gedwongen inzage te geven in versleuteld e-mailverkeer is de dienst zo ingericht dat de beheerders geen mogelijkheid hebben de encryptie te kraken. Ook met een rechterlijk bevel is ProtonMail dus niet in staat specifieke e-mailberichten te verstrekken. De servers staan daarnaast in Zwitserland.

Gebruikers kunnen bij ProtonMail een gratis account aanmaken om veilig te kunnen e-mailen. Het is ook mogelijk een betaald account te nemen, dat is voorzien van 1GB aan opslagruimte. Daarnaast krijgen betaalde gebruikers eerder toegang tot nieuwe features dan gratis gebruikers.

Crowdfundingproject

Het crowdfundingproject rond ProtonMail loopt overigens nog bijna een maand. Het is dan ook goed mogelijk dat het opgehaalde bedrag de komende tijd blijft oplopen.

Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1