Google helpt Gmail-gebruikers e-mailverkeer beter te beveiligen

google-end-to-end-tool

Google gaat Gmail-gebruikers de mogelijkheid geven e-mails te voorzien van end-to-end encryptie. Het bedrijf brengt een tool uit die deze vorm van versleuteling een stuk eenvoudiger en daarmee toegankelijker maakt.

De encryptietool wordt op korte termijn door Google beschikbaar gesteld als een extensie voor de webbrowser Chrome. De tool heet 'End-to-End'. Gmail versleutelt standaard het e-mailverkeer van Gmail met behulp van Transport Layer Security (TLS). Dit protocol versleutelt zowel de inkomende als uitgaande e-mailberichten.

Veel onversleuteld mailverkeer

Niet iedere e-mailprovider neemt echter deze maatregel. Long stelt dat 40 tot 50 procent van alle e-mails die tussen Gmail en andere e-mailproviders worden verzonden niet versleuteld zijn. Brandon Long van het Gmail Delivery Team bij Google benadrukt in een blogpost dat encryptie alleen werkt als zowel de verzendende als ontvangende partij versleuteling ondersteunt.

End-to-End helpt dit probleem te overbruggen door zowel de verzendende als ontvangende partij een eenvoudige manier te bieden om berichten te versleutelen of juist ontsleutelen. Google heeft de broncode van End-to-End vrijgegeven zodat ontwikkelaars kunnen helpen fouten in de tool op te sporen.

Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1